Sydämellinen nainen sydämen asialla

Aurinkorannikon Sydänyhdistyksen äitihahmo Evita Kettunen täytti elokuussa 80 vuotta. Hänen elämäänsä on mahtunut paljon sydämellä tehtyä työtä ja aktiivista eloa.

– Yhdistys perustettiin tänne rannikolle vuoden 2007 alussa. Se sai alkunsa, kun ensimmäinen puheenjohtajamme, nyt jo edesmennyt Mauri Kyyrönen istui suomalaisessa kahvilassa ja kuuli ihmisten pohtivan viereisessä pöydässä, miten he voisivat saada lisää tietoa sydäntaudeista.

Hän laittoi asian korvan taakse ja otti yhteyttä Risto Parikkaan. Enää puuttui aktiivinen yhdistysihminen porukasta. Siinä kohtaa mukaan kuvaan astui Evita Kettunen.

– Muutin Espanjaan 17 vuotta sitten ja olin päättänyt, etten tee täällä mitään entisen elämän juttuja. Se ajatus meni heti pieleen, kun perustimme kolmisin yhdistyksen, nauraa Kettunen.

Sydäniskuri mukana

Alkuaikoina yhdistyksen hallituksessa oli mukana muiden suomalaisten yhdistysten aktiivisia toimijoita, mutta väki vaihtui. Kettusen mielestä sydäntyössä on oltava aina sydän mukana.

– Lähdimme liikkeelle ihan nollasta. Toimin aluksi sihteerinä ja rahastonhoitajana. Se oli helppoa, sillä rahaa ei ollut. Aloimme järjestää erilaisia asiantuntijaluentoja joka kuukausi.

Yhdistyksen alkuaikoina hakattiin Kettusen mukaan monesti päätä seinään, mutta aina kaikki järjestyi. Yhdistys jakoi tiedonjanoisille paljon hyödyllistä tietoa. Ihmiset olivat kiinnostuneita.

– Sitten ryhdyin mittaamaan verenpaineita maanantaisin. Samalla neuvoin ihmisiä ja hyödynsin omaa osaamistani. Monet ihmisistä olivat käveleviä aikapommeja, jotka ohjasin lääkäriin.

Kuopiosta kotoisin oleva ja siellä työuransa tehnyt Evita Kettunen on koulutukseltaan sekä sairaanhoitaja että terveydenhoitaja. Punaisen Ristin ensiapukouluttajana hän toimi vuosia.

– Välillä minusta tuntuu, että otsaani on tatuoitu punainen risti. Täällä rannikolla minut taas tunnetaan naisena, joka kantoi mukanaan yhdistyksen punaisessa kassissa defibrillaattoria.

Defibrillaattori eli defi tai sydäniskuri on laite, jolla sydämen pysähtyessä pyritään palauttamaan sydämen oikea rytmi antamalla elvytettävälle hoitava tasavirtasähköisku.

– Sitä voi maallikkokin käyttää, mutta toki on hyvä olla asianmukaiset ensiaputaidot.

Sydäniskurin yhdistys sai käyttöönsä Lions Clubilta sillä edellytyksellä, että muidenkin yhdistysten jäseniä koulutettaisiin laitteen käyttöön erilaisissa tilaisuuksissa.

Alkuaikoina Evita meni defin kanssa myös moniin tapahtumiin päivystämään ja maksoi pitkään itse pääsylippunsa. Myöhemmin tajuttiin, että oli väärin ottaa auttamassa olevalta ihmiseltä maksu.

– Kun ihmiset kysyivät, mitä minulla on kassissa, sanoin sen olevan minun poikaystäväni. Kun painaa nappia, se puhuu. Toisella painalluksella se on hiljaa. Helppo ja mukava kaveri, hän nauraa.

Tänä vuonna Aurinkorannikon Sydänyhdistys sai Sydänliitolta Liekki-palkinnon aktiivisesta järjestötyöstä ja sydäniskuritietoisuuden edistämisestä Aurinkorannikolla.

Lokakuun 16. päivä vietetään maailman elvytyspäivää, jolloin taas defitietoisuus lisääntyy. 26. lokakuuta on puolestaan terveyspäivä, jolloin yhdistys esittelee sydäniskuria.

Sydämen asia

Evita Kettunen alkoi väistyä pikkuhiljaa Aurinkorannikon Sydänyhdistyksen toiminnasta, kun Paula Sirén alkoi organisaattoriksi. Yhdessä he tekivät pitkään töitä hyvän asian puolesta.

– Sydänyhdistyksen toiminta on antanut minulle tosi paljon ja tuonut sisältöä eläkepäiviin. Olen tehnyt sitä sydämellä. Olen myös oppinut paljon sekä saanut uusia ystäviä ja kumppaneita.

Evitan mukana haastatteluun tullut Paula Sirén tähdentää, että yhdistyksen puheenjohtajana ja aktiivina Evita on ollut aina sydämellinen, luotettava ja hoitanut kaiken sovitusti.

Yhdistyksen puheenjohtajana Evita toimi edelliset viisi vuotta ja sitä ennen varapuheenjohtajana neljä vuotta. Monessa hän on ollut mukana, vetänyt opintokerhoa ja pitänyt luentoja.

Loppuelämänsä aikana Evita suunnittelee integroituvansa yhä syvemmälle espanjalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Kieltä hän on opiskellut aktiivisesti joka viikko jo vuosien ajan.

Sydänyhdistyksen toimintaa hän tuskin missään vaiheessa unohtaa, onhan se sydämen asia.

KUKA?

  • Evita Kettunen (80)
  • Yksi Aurinkorannikon Sydänyhdistyksen perustajista
  • Asuu Mijas Costalla
  • Harrastaa luovaa kirjoittamista, laulua, lukemista ja koiran kanssa puuhastelua

Sonja Riihikangas

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Paljonko käytät rahaa joululahjoihin?

View Results

Loading ... Loading ...