Uutiskatsaus Espanja 14.8.2019

Suomessa ja Euroopassa on saanut eilen ja tänään runsaasti palstatilaa espanjalaisen oopperatähti Placido Domingon käytös, jonka 30 vuotta myöhemmin on arvioitu olleen sopimatonta. On hyvä että asioista puhutaan julkisesti, mutta esimerkiksi herra Domingon käytös lienee noudattanut jokseenkin aikalaista normia, jossa kuuluisille miehille oli ominaista käyttäytyä sovinistisesti varsinkin Espanjan patriarkaalisessa kulttuurissa.

Kommentti: Hyvä että asioista puhutaan, mutta eikö olisi oikeudenmukaista, että muidenkin kuin vain julkisuuden henkilöiden vuosikymmeniä vanhat sikailut tulisivat myös jotenkin ilmi?

Peli kovenee Aurinkorannikon luvattoman Airbnb ja Booking-toiminnan suhteen. Tällä hetkellä on tutkinnassa 174 tapausta, jossa asunnon haltija on vuokratoiminnallaan rikkonut mahdollisesti alueellisia säännöksiä asunnon käyttötarkoituksen suhteen. Sanktiot ovat noin 10 tuhatta euroa, mikäli asia saadaan todennettua oikeudessa.

Kommentti: Kannattaa miettiä omaa vuokratoimintaa tarkoin, jos omistat asunnon. Tilanne, jossa asunto tulkittaisiin rikollisen toiminnan välineeksi, voisi johtaa merkittäviin seurauksiin. Tosin tämänkaltaista tulkintaa ei ole tämänhetkisen tiedon mukaan käytetty.

Tasa-arvo on pinnalla espanjalaisessa mediassa ja debatissa tällä hetkellä. Uusin uutinen asian suhteen on se, että El Corte Inglesin miesduunarit tienaavat noin 9% enemmän kuin naiset.

Espanjan moottoriteiden ylläpito maksaa valtiolle noin miljardin vuodessa. Tällä hetkellä pohditaan pitäisikö niistä aiheutuvat kustannukset maksattaa niiden todellisilta käyttäjiltä.

Málagan poliisi varoittaa asukkaita useista järjestäytyneistä rikollisryhmistä, jotka ovat erikoistuneet asuntomurtoihin. Ryhmien toiminta on Aurinkorannikolta aktiivista ja ne ovat peräisin pääosin itäisen Euroopan maista.

Lähteet:

Laprovincia.es, Elpais.com, Elmundo.com, Rtve.es, Diariosur.es, Malagahoy.es, Ampparit.com

Espanjan tv-kanavien uutislähetykset.

Teksti: M. Aaltonen

Huom. Uutiskatsauksissa olevat materiaalit ovat tulkinnallisia ja niissä esiintyy usein virheitä. Tämä johtuu siitä, ettei espanjalaisella journalistisella käytännöllä ole samanlaista todentamisen käytäntöä kuin Suomessa. Näin ollen osa espanjalaisista uutisista saattaakin olla puhtaasti spekulatiivisia, jotka on kirjoitettu faktuaalisen tiedon ja uutisen muotoon. Lisäksi käännösvaiheessa saattaa tapahtua merkitysten muuttumista, joten suhtaudu uutiskatsauksissa esitettyyn ”tietoon” varauksella.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...