Aloe vera hoitaa ja kosteuttaa

Espanjan luonnossa kasvava aloe vera on monikäyttöinen kasvi ihonhoidossa.

Aloe verasta valmistetaan monenlaisia voiteita, geelejä, lääkkeitä ja hyvinvointituotteita sen loistavien terveysominaisuuksien takia.

Aloe veraa kutsutaan monesti ihmekasviksi, mutta sen oikea nimi juontuu arabiankielisestä, lääkekasvia tarkoittavasta sanasta aloë, sekä latinankielisestä aitoa tarkoittavasta sanasta vera.

Espanjassa aloe vera on luonnonvarainen kasvi, jota on käytetty kautta historian erilaisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin.

Aloe vera on tikkumaisista, kovista vihreistä lehdistä koostuva kasvi. Lajikkeita on olemassa noin 250. Tyypillisesti kasvi kasvaa reilun puolen metrin levyiseksi ja korkuiseksi.

Geelimäistä lehtimehua

Koska aloe vera elää luonnossa kuivissa olosuhteissa, se varastoi sisälleen nestettä. Tämä lehtimehu kosteuttaa paitsi kasvia, myös ihmisen ihoa. Kasvin lehdet sisältävät yli 99 prosenttia vettä.

Aloe vera sisältää monia elintärkeitä vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita, kuten A- ja E-vitamiineja, B-ryhmän vitamiineja sekä beetakaroteenia, kalsiumia, magnesiumia ja sinkkiä.

Kasvi sisältää myös luonnollista salisyylihappoa, joka lievittää kipua ja vähentää tulehduksia.

Lehtien geelimäistä, tahmeaa sisusta voidaan käyttää ulkoisesti ja sisäisesti moniin eri vaivoihin. Geelimäinen lehtimehu sisältää runsaasti terveellisiä ainesosia, kuten musiineja ja tulehdusta lievittäviä entsyymejä sekä lukuisia aminohappoja.

Kaiken kaikkiaan aloe vera sisältää noin 75 tunnettua ravintoainetta.

Kasvin kuoressa on puolestaan aloiinia, jolla on laksatiivisia ja suolta ärsyttäviä vaikutuksia.

On löydetty näyttöä, että aloe veraa olisi käytetty lääkekasvina jo muinaisessa Egyptissä.

Iholle ja hiuksiin

Aloe veraa pidetään hyvänä hoitokeinona etenkin palovammoihin ja auringossa kärventyneelle iholle. Espanjassa voi palaneelle iholle sivellä oikean aloe veran lehtimehua.

Kasvin kovien lehtien geelimäinen sisus viilentää ja hoivaa mukavasti ihoa.

Aloe veralla on myös antiseptinen ja ihoa puhdistava vaikutus. Kasvi rauhoittaa ja desinfioi ihoa tehokkaasti soveltuen myös pienten haavaumien ja erilaisten ihoärsytyksien hoitoon.

Aloe veraa käytetään toisinaan myös aknen ja atooppisen ihon hoidossa. Sitä voidaan levittää myös hyönteisten aiheuttamien, kutisevien paukamien ja puremien päälle helpottamaan oloa.

Ihonhoidossa aloe veraa voi käyttää suoraan kasvista otettuna myös vaikkapa kasvonaamiona.

Myös karvojenpoistosta ärtynyt iho voi rauhoittua aloe veran avulla.

Lisäksi aloe veraa voi käyttää kasvojen puhdistusaineena, ryppyvoiteena tai vaikkapa päänahan hilseilyyn ja kuivuuteen. Päänahkaan hierottu aloe vera ravitsee hiuksia ja auttaa niitä pysymään kiiltävinä sekä eloisina. Aloe veraa voi käyttää myös hoitoaineen tapaan.

Aloe veran lehtimehun saa helpoiten käyttöön pesemällä ja halkaisemalla kasvin sekä kaapimalla geelimäisen lehtimehun ulos lehdestä. Aloe veran käyttö on helppoa ja luonnollista.

Mikäli lähistöltä ei löydy aloe veraa, voi kasvia kasvattaa myös itse kotona tai ostaa sen lehtiä.

Sonja Riihikangas

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

View Results

Loading ... Loading ...