Tiistain pikauutiset

Uutiskatsaus Espanja 14.5.219

Espanjassa erilaiset poliittiset suhmuroinnit ja isojen pääomien kulisseissa tapahtuvat siirrot tulevat joskus julkisuuteen viiveellä. Tällä hetkellä käydään oikeutta seitsemän vuoden takaisista pankkiveloista. Espanja oli parhaimmillaan velkaa Euroopan keskuspankille yli 400 miljardia euroa, ja tällä hetkellä riidellään, kenen toimien johdosta tietyt pankit ajautuivat niin huonoon taloudelliseen tilanteeseen, että valtion piti pelastaa pankkeja hankkimalla niille velalla luottoa. Keskeisin asia oikeudenkäynnissä on Bankia-pankin valtionapujen kohtalo ja syy miksi pankki ajautui valtion syliin.

Ulkomaalaisten into ostaa asuntoja Espanjasta on laantunut. Vuonna 2018 ulkomaalaisten tekemien asuntokauppojen määrä kasvoi vain noin prosentin, joten huimimmat nousun vuodet lienevät takanapäin. Vielä edellisvuosina ulkomaalaisten tekemien asuntokauppojen kasvu oli yli 10% luokkaa vuodessa. Keskeisenä syynä ostoinnon laantumiseen lienee kohonnut hintataso.

Eilen aamuna Málagan alueen yhden lähiön autotallissa syttyi tulipalo, jonka johdosta noin 50 henkinen naapurusto evakuoitiin kadulle. Tulipalo saatiin kuitenkin nopeasti hallintaan, eikä henkilövahinkoja päässyt syntymään.

Uusien EU-lakien ja määräysten johdosta unionin alueella tapahtuvat puhelut saavat maksaa huomisesta alkaen maksimissaan 19 senttiä minuutti ja tekstiviestien kattohinnan pitäisi olla 6 senttiä. Asian pitäisi koskea myös Espanjaa ja sen alueella olevia muiden EU-maiden liittymiä.

Málagan kulmilla vuonna 2012 elokuussa riehuneet metsäpalot tuhosivat noin 8 tuhatta hehtaaria metsää ja aiheuttivat kaksi kuolemaa. Vahinkojen suuruudeksi on nyt laskettu noin 40 miljoonaa euroa, joka jakautuu eri kaupunkien ja alueiden kesken.

Málagan lentoasemaa käytti viime kuussa reilut 1,8 matkustajaa. Määrä on yli 7% enemmän kuin vuotta aiemmin. Lentoja kentälle saapui ja lähti yhteensä yli 13 tuhatta. Málagan lentojen yleisin määränpää on Englanti, jonne kentältä lähti tai saapui yli puoli miljoonaa matkaajaa.

Lähteet:

Laprovincia.es, Elpais.com, Elmundo.com, Rtve.es, Diariosur.es, Malagahoy.es.

Espanjan tv-kanavien uutislähetykset.

Teksti: M. Aaltonen

Huom. Uutiskatsauksissa olevat materiaalit ovat tulkinnallisia ja niissä esiintyy usein virheitä. Tämä johtuu siitä, ettei espanjalaisella journalistisella käytännöllä ole samanlaista todentamisen käytäntöä kuin Suomessa. Näin ollen osa espanjalaisista uutisista saattaakin olla puhtaasti spekulatiivisia, jotka on kirjoitettu faktuaalisen tiedon ja uutisen muotoon. Lisäksi käännösvaiheessa saattaa tapahtua merkitysten muuttumista, joten suhtaudu uutiskatsauksissa esitettyyn ”tietoon” varauksella.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

View Results

Loading ... Loading ...