Vaalit aina edessä

Vaalit ovat aina edessä. Ja rakennuskustannukset nousevat joka vuosi. Ennen vanhaan nämä kaksi oppia riittivät aika pitkälle politiikassa. Nyt täytyy tietää ainakin sote. Viimeisin vaihe on, että ehdokkaiden kärkinimiltä kysellään lääkärintodistuksia.

Ulkosuomalaisille huhtikuun vaalit ovat merkkitapaus. Käytössä on ensimmäistä kertaa kirjeäänestys. Enää ei ole välttämätöntä hankkiutua konsulaattiin tai muuhun äänestyspaikkaan, vaan äänestää voi kirjeitse.

Tämä on suuri helpotus Amerikassa, Kanadassa tai Australiassa, jossa äänestysmatka voi olla pari – kolmetuhatta kilometriä. Mielenkiintoista on, ettei kirjeäänestystä otettu aiemmin käyttöön. Melkein kaikissa EU-maissa se on ollut jo pitkään käytäntö.

Suomessa äänioikeutettuja asuu ulkomailla runsas 250.000, Keski-Suomea suurempi vaalipiiri. Äänestysprosentti on ollut alle 10 prosenttia. Nyt odotetaan enemmän. Erityisesti Ruotsissa asuvien äänellä voisi olla merkitystä. Siellä on 109.000 äänioikeutettua. Joskus 70-luvulla puolueet kampanjoivat aika paljon Ruotsissa, mutta sittemmin innostus on laantunut.

Ei vuosia ulkomailla asuvia ollutkaan helppo saada vaaliuurnille, kun yhteys kotiseudun vaalipiiriin oli kadonnut. ”Mikä on Kummolan Kalen numero?” kyseltiin minultakin viime vaalien edellä, vaikkei Kale ollut edellisissäkään vaaleissa ehdolla. Tilanne olisi toinen, jos ulkosuomalaiset äänestäisivät yhteen vaalipiiriin, jossa muutenkin on kansallisesti tunnettuja ehdokkaita.

Kuinka paljon kotimaan asiat sitten kiinnostavat ulkosuomalaisia? Sanoisin, että yhä enemmän pitäisi kiinnostaa. Ulkosuomalaisuus lisääntyy, samoin paluumuutto. Toiseksi olisi hyvä katsoa, miten kiinnostunut suomalainen politiikka on ulkosuomalaisista. Siitä on Aurinkorannikolla kokemusta.

Aurinkorannikon suomalainen koulu herätti opetusministeriön. Se asetti työryhmän pohtimaan niin suomalaisten oppivelvollisuuskoulujen kuin lapsille tarkoitettujen Suomi-koulujen asemaa. Se on hyvä asia erityisesti oloissa, joissa nuoria suomalaisia muuttaa yhä enemmän työn perässä Aurinkorannikollekin.

Jarmo Virmavirta

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Kumpi sykähdyttää enemmän, Maamme laulu vai Finlandia-hymni?

View Results

Loading ... Loading ...