Suojatie

Pikkuhiljaa pienet koululaiset ovat Espanjassakin palanneet koulun penkille. Ensi viikolla alkavat loputkin kouluista, kun myös yläasteikäiset ottavat repun selkään ja lähtevät opin tielle.

Koulujen alkaminen tarkoittaa aamuruuhkien syntymistä. Täällä on tapana ja oikeastaan sääntönäkin, että vanhemmat tuovat lapsensa kouluun. Joukkoliikenne varsinkaan Aurinkorannikon kohtuu pienissä kaupungeissa ei ole kovin kehittynyttä, joten aamuisin joka toisen auton takapenkillä istuu yksi tai useampi koululainen.

Ruuhkat ärsyttävät monia ja varsinkin tapa pysäyttää auto kaikessa rauhassa keskelle tietä lapsipurun ajaksi, saa monen pohjoisen kasvatin verenpaineen nousemaan. Asiaan kannattaa suhtautua rauhallisesti. Kyse on vanhasta perinteestä, joka ei muutu tai jos muuttuu, se tapahtuu hitaasti. Hermojaan saa hyvin säästettyä, kun ei lähde liikenteeseen puoliyhdeksän aikaan.

Espanjassakin lapset ylittävät ajoteitä suojatietä pitkin. Täällä koulumatkalaiset ovat useimmiten aikuisten seurassa, mutta liikennekäyttäytymiseen liittyy silti riskejä. Täällä on totuttu siihen, että jalankulkija on kuningas ja autot väistävät. Sama oppi olisi hyvä saada myös Suomen suojateiden läheisyyteen.

Jalankulkijan kuninkuus aiheuttaa myös ongelmia. Espanjalaiset ovat oppineet siihen, että autoilijat tarkkailevat suojatien läheisyydessä liikennettä tarkasti. Pelottavan usein näkee, kun äiti kahden lapsensa kanssa kävelee suoraan suojatielle katsomatta kumpaankaan suuntaan. Hän on oppinut siihen, että autot pysähtyvät.

Jos kuskina on juuri Härmästä saapunut arvonsa tunteva rallikuski, onnettomuusriski on ilmeinen. Törmäyksessä jalankulkijat ovat aina heikoimmassa asemassa. Me olemme rallikansaa, mutta ainakin täällä Espanjassa kannattaa opetella kunnioittamaan suojatietä. Se voi säästää monelta surulta ja se voi pelastaa jopa ihmishenkiä.

Pääkirjoitus

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Syötkö mämmiä?

View Results

Loading ... Loading ...