FEY tuo Fingerporin, Tarhapäivän ja Mielettömän rempan Fuengirolaan

 

Syyskauden avanneen ja yleisönsä mukavasti löytäneen Olen suomalainen -elokuvan jälkeen jatketaan astetta tai kahtakin kevyemmällä otteella, kertovat FEY:n puuhamiehet Juke Kataja-Rahko ja Marko Leino.
-Joo, todellakin. Sen takaa jo pelkästään se, ettei yksikään noista kolmesta jo varmistuneesta leffasta ole meikäläisen kynästä lähtöisin kuten avausleffa oli, Leino nauraa.
– Onneksi, Kataja-Rahko sanoo.
– Yritetään nyt vetää ilon kautta edes vähän aikaa.
– Yritän kyllä ujuttaa meidän kevätkaudelle mukaan yhtä kirjoittamaani synkähkösävyistä uutuusleffaa, Leino kertoo.
– Mutta katsotaan nyt miten käy, hän jatkaa, kun näkee vieressään istuvan Kataja-Rahkon huokaavan ja pudistavan päätään.
Kataja-Rahko mainitsee, että tulee osan esityskaudesta olemaan fyysisesti Suomen päässä, joskin hengessä täällä vahvasti mukana.
– Yritän muiden toimieni ohessa tehostaa ja suoraviivaistaa leffojen tuonnin logistiikkaa. Siinä on ollut välillä, lievästi sanottuna, omat haasteensa.
Kataja-Rahko nähdään Cine Alfilissa seuraavan kerran viimeistään silloin, kun Sami Hedbergin tähdittämä Mieletön remppa -elokuva saapuu Fuengirolaan helmi-maaliskuun tienoilla.
– Toiveissa on, että Samin kanssa tehty monivuotinen yhteistyömme jatkuu ja Fugeen saadaan, jos ei keväällä, niin viimeistään syksyllä, myös miehen uusin stand up -show.
Marraskuun kuukauden elokuvana nähtävä Pertti Jarlan menestyssarjakuvaan perustuva Fingerpori on jo yhteensä 12. FEY:n Espanjaan toimintansa aikana tuottama kotimainen uutuusleffa.
-Menestys on ollut vaihtelevaa, Leino sanoo.
– Joskus on jouduttu esityksiä perumaan, koska yhtäkään katsojaa ei ole tullut paikalle, se on kieltämättä syönyt miestä. Mutta sitten on onneksi niitä toisenlaisiakin ääripäitä, kuten FEY:n kaikkien aikojen yleisömenestys, yli 800 katsojaa kerännyt Oma maa, jolle jouduttiin, ei vaan saatiin, järjestää ylimääräinen esitys.
Fingerporin jälkeen jatketaan heti joulukuun alussa Tarhapäivä -elokuvalla, joka on jatko-osa FEY:n toiminnan vuonna 2017 avanneelle Yösyötölle.
– Keskeiset näyttelijät ovat samoja, vaikka sekä ohjaaja että käsikirjoittaja ovat vaihtuneet, ensimmäisen osan käsikirjoittanut Leino kertoo.
Kuten Yösyöttöäkin, myös Tarhapäivää on kuvattu Fuengirolassa, joka lisännee muutenkin hitiksi ennustetun elokuvan kiinnostavuutta espanjansuomalaisten keskuudessa.
– Elokuvassa käytettiin paljon paikallisia suomalaisia avustajina, joten monelle tuttuja naamoja saattaa valkokankaalla näkyä. Itsekin heiluin kuvauksissa ilman paitaa mahani kanssa paikallisen hotellin uima-altaalla, mutta toivottavasti kyseinen otos on miellyttävämmän katsojakokemuksen takaamiseksi jäänyt leikkaamon lattialle, Leino nauraa.
Kevätkaudelle pyritään Mielettömän rempan lisäksi löytämään vielä yksi tai kaksi kotimaista uutuutta, joista Kataja-Rahko ja Leino eivät vielä paljasta enempää. Myös katsojien toiveisiin pyritään vastaamaan mahdollisuuksien mukaan.
– Monesti toiveissa on kuitenkin elokuvia, joiden globaalit levitys- ja esitysoikeudet on myyty jo rahoitusvaiheessa ulkomaisille yhtiöille. Meillä ei harrastuspohjalta toimivina ole taloudellisia resursseja ostaa sellaisten kansainvälisille markkinoillekin suunnattujen kotimaisten elokuvien esitysoikeuksia, Leino kertoo.
– Ulkomaiset levittäjät vaativat esitysoikeuksista usein kuusinumeroisia summia, kuten kävi aikanaan esim. Tuntemattoman sotilaan kohdalla. Tuskin monikaan kyseistä leffaa toivonut olisi ollut valmis maksamaan leffalipustaan vaikkapa viittä-kuuttakymmentä euroa. Sen sijaan suomalaisomistuksessa olevien tuotantoyhtiöiden kanssa toimittaessa kulurakenne pysyy terveemmällä pohjalla ja lippujen hinnat kyetään pitämään kohtuullisina. Meistä onkin todella hienoa, että suomalaiset tuotantoyhtiöt kokevat toimintamme täällä arvokkaaksi ja ovat ilomielin lähteneet siihen mukaan.
FEY:n miesten toiveissa on, että espanjansuomalaiset rohkaistuisivat ennakkoluulottomammin käymään katsomassa sellaisiakin elokuvia, jotka Suomessa asuessa saattaisivat jäädä väliin.
– Niin tämä FEY:n toiminta pysyy hengissä ja Aurinkorannikolla tullaan jatkossakin nauttimaan suomalaisista uutuuselokuvista korkeatasoisina teatterikopioina ja isolla kankaalla, Kataja-Rahko kiteyttää.
– Fingerpori saattaisi olla juuri sopiva elokuva karistella ennakkoluulojen hilseitä hartioiltaan, Leino säestää.

Mikä ihmeen Fingerpori -elokuva?

Alun perin Fingerpori on Pertti Jarlan piirtämä ja käsikirjoittama suomalainen strippisarjakuva ja nyt siis myös Mikkon Koukin ohjaama, Suomessa jo yli 50.000 katsojaa kerännyt, menestyselokuva. Keskeisin ympäristö on kuvitteellinen suomalainen pikkukaupunki, Fingerpori, jonka asukkaiden toilailuista elokuva kertoo. Keskeisissä rooleissa ovat mm. Kari Väänänen (Homelius), Jenni Kokander (Rivo-Riitta), Santtu Karvonen (Heimo Vesa), Pirjo Lonka (Krapula-Päivi) ja Aku Hirviniemi (Allan Kurma).
Fuengirola.fi pyysi tekijöitä itse kuvailemaan lopputulosta.
Pertti Jarla: -Pidän Fingerporin leffaversiosta juurikin siksi, että se on elokuvallinen eikä yritä olla mikään live-strippisarjakuva. Oivalliset näyttelijät tekevät omat verevät tulkintansa. Tunneskaala on mukavan laaja, traagisesta hauskaan ja arkisesta hyvinkin outoon. Fingerpori-elokuva on itsenäinen tulkinta, mutta kyllä tämän maailman omakseen tunnistaa.
Mikko Kouki: – Tervehdys sinne Espanjaan. Fingerporia oli hauska tehdä. Etsittiin Turun rumimmat paikat, joista tuli sitten Fingerpori, kaupunki, jossa kaikki kukkaset ja ruohot rehottavat rinta rinnan. Tekemisessä oli haasteita, oli kehiteltävä tapa tuoda esiin fingerporismit eli homonyymit. Toiset ovat tykänneet tuloksesta, toiset eivät. Nyt kun te siellä Espanjan auringossa juotte sangriaa, voitte muistella tätä Suomenmaata, jossa Fingerpori löytyy sieltä täältä. Viimeistään tämän nähtyänne muistatte, miksi lähditte.

Huom: elokuva on kielletty alle 18-vuotíailta ja tosikoilta.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...