Uutiskatsaus Espanja 11.9.2019

Málagan / Costa del Solin lentokenttää täyttää tänään 100 vuotta. Poliitikkojen juhlapuheissa lentokentän lasketaan tuottavan yhteensä noin 35.000 työpaikkaa ja toimivan Espanjan turismisektorin keskeisenä moottorina. Lentokenttään on investoitu laskelmien mukaan viimeisen 20 vuoden aikana noin 1,8 miljardia euroa.

Kommentti: Kukaan ei uskalla tietenkään sanoa ääneen mitä riitaisa brexit voisi aiheuttaa mm. Málagan lentokentälle ja alueen hotellikannan käyttöasteelle. Ehkä on totta, etteivät ihmiset puhu mielellään julkisesti siitä, mitä pelkäävät eniten…

Oikaisu eiliseen Espanjalaista tv-tähtikokkimonitaitaja Alberto Chicotea koskevaan uutiseen. Toisin kuin eilen väitin, Chicoten ei ehkä käytäkään 0,6 miljoonaa euroa kahden ravintolansa kunnostamiseen, vaan pitäneekin em. rahat itsellään.

Espanjassa nopeiden ns. ”luotijunien” liput ovat yleensä hinnakkaita, mutta tähänkin segmenttiin on tulossa halpamatkoja ja lippuja myyvä taho. Jos hanke toteutuu, pitäisi Málagasta päästä esim. Valladolidiin ”luotijunahalpalipulla” ensi vuoden pääsiäisestä lähtien.

Kommentti: Omaa tyhmyyttä kerrotaan harvoin julkisesti, mutta ihmettelin taannoin (vuosia sitten) miten hitossa ihmiset maksavat Espanjassa kymmeniä euroja lintujen näkemisestä ja ostavat tätä varten lippuja. Tajusin vastaa pitkän ajan päästä, että termillä ”AVE” tarkoitetaan linnun lisäksi myös Espanjan omaa rautatieyhtiötä. En ole kehdannut kertoa asiaa aiemmin, mutta aika parantaa haavojen lisäksi toivottavasti myös tyhmyyden…

Tänään vietetään Katalonian itsenäisyyspäivää, vaikka Katalonia ei kyllä varsinaisesti itsenäinen olekaan. Luvassa on jälleen kerran suuria mielenosoituksia Espanjan (sorto)valtaa kohtaan. Barcelonan keskusta ja liikenne ovat varmaankin koko päivän sekaisin ja luultavasti pieniä kahakoita saattaa esiintyä. Ota tämä huomioon jos olet liikkeellä vaikka perheesi kanssa keskustassa. Älä käytä mitään sellaista vaatetusta jonka värityksen perusteella sinua voitaisiin pitää joko ”Madridilaisena” tai ”Katalaanina”.

Kommentti: 27. Lokakuuta tule kuluneeksi 2 vuotta siitä kun Katalonia julistautui taas itsenäiseksi, ja luulen että tähän ajankohtaan osuu myös suuria mielenosoituksia ja ehkä suurempiakin mellakoita. Tämän päivän seuraukset niitetään siis 27.10.2019. Ota päivä ylös jos suunnittelet reissua Barcelonaan. Luulen ettei tuolloin keskustassa toimi tai liiku mikään kulkuväline.

Lähteet:

Laprovincia.es, Elpais.com, Elmundo.com, Rtve.es, Diariosur.es, Malagahoy.es, Ampparit.com

Espanjan tv-kanavien uutislähetykset.

Teksti: M. Aaltonen

Huom. Uutiskatsauksissa olevat materiaalit ovat tulkinnallisia ja niissä esiintyy usein virheitä. Tämä johtuu siitä, ettei espanjalaisella journalistisella käytännöllä ole samanlaista todentamisen käytäntöä kuin Suomessa. Näin ollen osa espanjalaisista uutisista saattaakin olla puhtaasti spekulatiivisia, jotka on kirjoitettu faktuaalisen tiedon ja uutisen muotoon. Lisäksi käännösvaiheessa saattaa tapahtua merkitysten muuttumista, joten suhtaudu uutiskatsauksissa esitettyyn ”tietoon” varauksella.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

View Results

Loading ... Loading ...