Cabo de Gata – luontoihmisen paratiisi

Cabo de Gatan luonnonpuisto tarjoaa silmiähiveleviä maisemia, teräviä kalliomuodostelmia, lukuisia rantoja ja turkoosin veden kimallusta.

Almerían maakunnassa Välimeren rannalla sijaitseva Cabo de Gatan luonnonpuisto on häkellyttävän kaunis kohde, joka sopii erityisesti luonnosta kiinnostuneille matkailijoille.

Cabo de Gatan kirkasvetiset rannat ja jylhät maisemat muistuttavat vähän jopa Kalifornian San Franciscosta Los Angelesiin kulkevan rantatien varrella sijaitsevia Big Surin maisemia.

Cabo de Gata on oiva kohde myös lintujen bongailuun. (Kuva: Sonja Riihikangas)

Kohteena Cabo de Gata sopii rauhaa ja luonnon kauneutta arvostaville matkailijoille, jotka ovat kiinnostuneita merestä ja auringosta, patikoinnista tai vaikka lintujen bongailusta.

Cabo de Gataan on matkaa Fuengirolasta noin 270 kilometriä, joka taittuu alle kolmessa tunnissa. Alueella voi yöpyä vaikkapa teltassa tai asuntoautossa, pikkuhotellissa tai vuokrahuoneessa.

Hiljainen kohde

Varsinkin turistisesongin ulkopuolella Cabo de Gatan luonnonpuisto rantoineen on hyvin hiljainen. Matkaan kannattaa pakata ainakin vettä ja evästä. Kohde on todella hyvä, jos haluaa paeta vaikkapa Fuengirolan ruuhkaiselta rannalta omaan rauhaan ja hiljaisuuteen.

Terävät kalliomuodostelmat ja turkoosina kimaltava kirkas vesi ovat tyypillinen Cala de las Sirenas -rannalla. (Kuva: Sonja Riihikangas)

Cabo de Gatassa riittää uniikkeja rantoja sekä rosoisia pikkupoukamia, joista suurin osa on ihan luonnontilassa. On tasaisia, pitkiä rantoja, jotka tuntuvat jatkuvan horisonttiin asti sekä muutaman metrin mittaisia onkalorantoja, jotka ovat jylhien kallioiden välissä aaltojen syleilyssä.

Cabo de Gatan ja Níjarin luonnonpuisto on Andalusian suurin, suojeltu rannikkoalue. Se on koko Manner-Euroopan ainoa alue, jossa vallitsee kuuma aavikkoilmasto. Maisema onkin kärähtänyt auringon paahteessa, mutta seasta löytyy myös keväisiä kukkasia ja vähän vihreää.

Sademäärä alueella on alle 160 milliä vuodessa, joten ilmasto on koko Euroopan kuivin.

Vuonna 1997 alue on nimetty Unescon biosfäärialueeksi.

Vulkaanista maastoa

Sierra del Cabo de Gatan vuorijono, jonka korkein huippu on El Fraile, muodostaa Espanjan suurimman vulkaanisen kalliomuodostelman terävine huippuineen. Välimereen laskeutuessaan maisemat ovat henkeäsalpaavan kauniit rantoineen, luolineen ja kallioineen.

Esimerkiksi Cala de las Sirenas -niminen ranta on erityisen kaunis näky, kun sitä ihailee ylhäältä näköalapaikalta. Auringonsäteiden osuessa mereen, se kimaltelee sinisen eri sävyissä.

Rannasta hieman merelle päin mentäessä löytyy myös useita kivisiä pikkusaaria ja koralliriuttoja, jotka ovat täynnä meren elämää. Sukellus ja snorklaus ovatkin suosittuja aktiviteetteja.

Rannoilla ei ole ruuhkaa. (Kuva: Sonja Riihikangas)

Luonnonpuiston alueelta löytyy myös lukuisia viitoin merkittyjä patikkareittejä, jotka vievät muun muassa rantakallioiden henkeäsalpaaviin merimaisemiin, vulkaaniseen maastoon ja aavikon omaleimaisen kasvillisuuden äärelle, jossa voi ihailla vaikka ylösalaisin kasvavia palmuja.

Cabo de Gatan alueeseen kuuluu noin 12 000 hehtaaria vesistöjä, joiden uumenista löytyy valtava määrä luonnonihmeitä. Alueella on mahdollisuus bongata myös lintuja, kuten flamingoja.

Vaikka Cabo de Gata on luonnonsuojelualuetta, on siellä mahdollista harrastaa monenlaisia luontoystävällisiä lajeja leijalautailusta melontaan.

Jylhät maisemat ovat toimineet myös muutaman Hollywood-elokuvan kuvauspaikkana. Cabo de Gatassa on kuvattu muun muassa Indiana Jonesia ja lännenelokuvaa Hyvät, pahat ja rumat.

Sonja Riihikangas

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...