Padelkoulu, osa 2: Takalasilta lyöminen

 

– Takaseinästä pomppaavaan palloon joudutaan lyömään esimerkiksi silloin kun vastustaja nostaa korkean pallon takakentälle. Samoin jos vastustajan palautus tulee suht kovana, ja ottaa pompun vasta syöttölinjan jälkeen, voi olla parempi hakea oma lyönti vasta seinäkosketuksen jälkeen, eikä lähteä yrittämään palautusta suoraan ilmasta, padelvalmentaja Ville Kostin selittää.

Pidä painopiste alhaalla, jotta ylävartalolla ei tarvitse kumartua.

Kämmen seinästä

Lähtökohtaisesti seinästä lyöminen vaatii aina ensin liikkumista kentällä taaksepäin.

– Jotta itse lyönnin kanssa ei tule kiire, on seinästä lyötäessä jälleen ensiarvoisen tärkeää muistaa viedä maila taakse heti alussa. Sen jälkeen liikutaan oikeaan kohtaan ja lyödään kun pallo tulee kohdalle, Kostin muistuttaa.

Seinästä lyötäessä on tärkeää sijoittua oikein sekä palloon että seinään nähden.

– Pitää mennä riittävän lähelle lasia, mutta ei kiinni. Kun sijoittuu lasin eteen maila takana valmiina lyöntiin, on etäisyys aika hyvä. Tällöin mailan saa heilautettua vapaasti lyöntiin. Jos menee seinälle maila alhaalla, voi käydä niin ettei ole tilaa lyödä kunnolla.

Lasilta lyöminen vaatii malttia. Odota maila takana ja anna pallon tulla etupuolelle ennen osumaa.

Kun maila on takana valmiina heilahtamaan alaviistoon kohti lyöntiä, tarvitaan vielä annos kärsivällisyyttä.

– Palloa ei kannata lähteä mätkimään heti kun se irtoaa seinästä, vaan odottaa, että pallo tulee takaisin eteesi. Näin saadaan jälleen osumakohta vartalon etupuolelle. Tämä vaatii monesti sitä, että jaloilla pitää tehdä työtä ja hakea osuma tarvittaessa aika alhaaltakin. Samalla saaton merkitys korostuu, että pallo saadaan nousemaan riittävän ylös ja kauas, Kostin opastaa.

Rysty seinästä

Takaseinästä rystyllä lyötäessä pitää jälleen muistaa tehdä kaksi asiaa riittävä ajoissa.

– Maila viedään taas taakse heti kun havaitaan mihin pallo on tulossa. Sen lisäksi mailakäden puoleinen kylki pitää muistaa kääntää verkon suuntaan. Muuten lyönti joko suuntautuu pitkin seiniä, tai sitten se joudutaan suorittamaan ranteella kauhomalla, jolloin taas kärsii sekä voima että tarkkuus, teroittaa Kostin.

– Kyljen suunnan lisäksi kannattaa huomioida jalkojen asento. Pallo on helpointa lyödä siihen suuntaan mihin jalkaterien väliin piirrettävä jana osoittaa. Jos haluaa lyödä kohti vasenta reunaa, viedään takajalka pelisuuntaan katsoen hieman etujalan oikealle puolelle, ja päinvastoin.

Takalasilta nostaessa saatto on erittäin tärkeä.

– Rystyltä lyödessä maltti on ehkä vieläkin tärkeämpää, että jaksaa odottaa pallon pomppaavan seinästä vartalon eteen ennen lyöntiä. Sitä odotellessa pallo saattaa helposti laskea melko alas, joten myös jalkatyön merkitys korostuu, Kostin päättää.

Nyt taas treenataan pari viikkoa, ja palataan sitten seuraavaan oppijaksoon.

Padelkoutsin vinkit:

  • Pysyttele riittävän lähellä takalasia.
  • Odota maltilla että pallo tulee takaseinästä takaisin etupuolellesi ennen lyöntiä.
  • Pidä painopiste matalalla ja seuraa palloa lasilta maila valmiiksi takana.
  • Puolusta maltilla ja nostot riittävän korkealle vastapuolen takakentälle.

Miten meni omasta mielestä?

Lasilta lyömisessä oli alkuun vaikeuksia nimenomaan maltin kanssa. Helposti lähti pelkällä kädellä kaivamaan palloa heti sen irrottua seinästä. Koutsi huomautti asiasta riittävän usein, joten kärsivällisyys alkoi lopulta löytyä, ja viimein maltoin päästää pallon riittävän paljon eteen.

Sitä mukaa kuin osumakohtaa sai siirrettyä edemmäs, alkoi pallo tietysti myös pudota alemmas. Tässä piti muistaa mennä alas nimenomaan jaloista, eikä lähteä liikaa kumartumaan yläkropasta. Parin kurkottelun jälkeen alkoi homma löytyä.

Erikoiselta tuntui se, että kun lopulta sai maltin ja jalkatyön toimimaan, niin itse lyönti lähti jopa puhtaammin kuin ns. peruslyönti, jossa ei ole seinää häiritsemässä. Ehkäpä tilanpuute pakottaa pitämään paketin tiukemmin kasassa. Mutta kyllä tässäkin vielä treenaamista riittää.

Padelkoulun 1. osa täällä

Padelkoulun 3. osa täällä

Padelkoulun 4. osa täällä

Janne Leipijärvi

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...