Perjantain pikauutiset

Uutiskatsaus Espanja 10.5.2019

Málagassa pidetään tämän kuun 26. päivä kunnallisvaalit ja vaalilupauksia ja erilaisia teemoja annetaan puolueiden ja eri poliitikkojen taholta kiivaasti. Yksi mielenkiintoinen tarkkailun aihe on mitä tekevät Partido Popularin poliitikot. Asia on mielenkiintoinen siksi, että totaalisesti hävittyjen parlamenttivaalien jälkeen lienee odotettavissa mahdollisesti liikehdintää muiden puolueiden riveihin, sillä parlamenttivaalien tuloksilla on tapana antaa vinkkejä myös kunnallisvaaleihin.

Kommentti: Oma veikkaukseni on, että Andalusian alueella aiemminkin suosiota nauttinut ”reippaammin” oikeistolainen VOX joutunee vaalituloksesta huolimatta suuren huomion kohteeksi ”reippaiden” lausuntojen vuoksi. Mikäli VOX jatkaa kasvuaan ja nousuaan, ei se välttämättä lupaa mitenkään erityisen ruusuisia aikoja vaikkapa Aurinkorannikolla talveaan säännöllisesti viettäville ulkomaalaisille, joihin suomalaisetkin lukeutuvat. Jos asia kiinnostaa, kannattaa seurata puolueen julkilausumia. Paikallinen media ei käytä aina VOX: sista termiä puolue, vaan puhuu mieluummin ilmiöstä. Asia kuvastaa hyvin sitä tosiseikkaa, etteivät monet tahot tai henkilöt hyväksy ajatusta uudesta ”reippaasti” oikeistolaisesta puolueesta, sillä he pelkäävät Francon aikojen ja vainojen paluuta.

Joskus espanjalaisessa lehdistössä on havaittavissa pieniä asioiden kaunisteluja tai ”kotiinpäin” vetoa uutisointien suhteen. Tämän päivän yksi hauskimmista ilmiöön liittyvistä uutisoinneista on se, että teleyhtiö Telefonicalla menee hyvin. Firmalla varmasti meneekin hyvin ja talous on kasvussa, mutta ottaen huomioon että, yhtiöllä on velkaa noin 40 miljardia euroa, asian voisi uutisoida toisinkin.

Tänä viikonloppuna vietetään Malaga Dog partya, joka niemensä mukaisesti keskittyy eläimiin liittyviin teemoihin. Samaan aikaan pidetään myös ”kirjojen iltaa” joten järjestäjät yrittävät sovittaa parhaansa mukaan tapahtumia yhteen. Tapahtumaa päädyttiinkin mainostamaan hieman persoonalliseen tyyliin seuraavasti: ”Tänään pidetään Málagan koiraviikonlopun kirjailtaa.”

Kommentti: Usein sanotaan ettei omasta tyhmyydestä kannata kertoa, mutta teen kuitenkin poikkeuksen. Lukiessani aamun lehtiä katsausta varten, luulin ”Dog partyn” olevan uusi kunnallinen poliittinen puolue ja yritin etsiä siitä tietoa. Luulin siis, että eläinaktivistit ovat vihdoin liittoutuneet poliittisesti ja perustaneet puoleen. Yhden ”Cortado largon” ajan etsin kiivaasti tietoa uudesta puolueesta, kunnes muistin, että puolueesta käytetäänkin useimmiten termiä ”partido”. No tekevälle sattuu ja olisihan uudelle ”Koirapuolueelle” kenties tarvetta…

Lähteet:

Laprovincia.es, Elpais.com, Elmundo.com, Rtve.es, Diariosur.es, Malagahoy.es.

Espanjan tv-kanavien uutislähetykset.

Teksti: M. Aaltonen

Huom. Uutiskatsauksissa olevat materiaalit ovat tulkinnallisia ja niissä esiintyy usein virheitä. Tämä johtuu siitä, ettei espanjalaisella journalistisella käytännöllä ole samanlaista todentamisen käytäntöä kuin Suomessa. Näin ollen osa espanjalaisista uutisista saattaakin olla puhtaasti spekulatiivisia, jotka on kirjoitettu faktuaalisen tiedon ja uutisen muotoon. Lisäksi käännösvaiheessa saattaa tapahtua merkitysten muuttumista, joten suhtaudu uutiskatsauksissa esitettyyn ”tietoon” varauksella.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...