Keskiviikon pikauutiset

Uutiskatsaus Espanja 10.4.2019

– Málagan poliisi alkaa valvoa tehostetusti sähköskootterien pysäköintiä kaupungin alueella. Jatkossa väärinpysäköity sähköskootteri saatetaan siirtää aiempaa nopeammin pois ja asiasta napsahtaa 200 euron sakko.

Kommentti: Espanja taistelee siis vimmatusti ilmastonmuutosta ja ruuhkaista liikennettä vastaan ja yksi keino taistella asiaa vastaan ovat sähköskootterit, joita onkin ilmaantunut nopeasti useisiin Espanjan suurkaupunkeihin. Jotkin kunnan tai kaupungit reagoivat kuitenkin poikkeuksellisen aggressiivisesti ”sähköskootteri-ilmiöön” joten lienee aihetta miettiä miksi? Mikäli sähköskootterijärjestelmä saataisiin kunnolla toimimaan, se voisi muuttaa esimerkiksi Málagan, kenties jopa koko aurinkorannikon liikennettä, infraa ja niihin kytkeytyvää taloutta tavalla, jota on vaikeaa ennustaa. Esimerkkinä vaikkapa taksiyritykset saattaisivat kärsiä ilmiöstä suuresti. Málagan viranomaisten toiminta on kuitenkin tässä kohdin hieman outoa…

– Espanjassa on havaittavissa tällä hetkellä äärimmäisen erikoinen ilmiö, jossa puolue kampanjoi minimipalkan laskun puolesta. Partido popularin mukaan, mikäli se voittaa vaalit, minimipalkkaa laskee nykyisestä 900 eurosta 850 euroon. Minimipalkka nousi yllättäen viime joulukuussa 22% sosialistipuolueen toimesta. Asia jakaa voimakkaita tuntoja puolesta ja vastaan, mutta joillakin on suuri huoli Espanjan talouden tilasta, sillä esimerkiksi eläkkeet ovat nousseet suunniteltua enemmän kuluneina vuosina. Minipalkan taso on merkittävässä roolissa Espanjan talouden kannalta, sillä suuri osa työvoimasta tekee töitä minimipalkalla.

– Amazon -yhtiö kominkertaisti Espanjassa toimivan työvoimansa vuode 2018 aikana. Tällä hetkellä yhtiön palveluksessa työskentelee 4.800 henkilöä.

– Andalusian hallinnon poliitikot pohtivat mahdollisesti jonkinasteisia muutoksia perintöveroon alueellaan. Perintövero tuotti Andalusian hallinnolle viime vuonna noin 189 miljoonaa euroa.

Lähteet:

Laprovincia.es, Elpais.com, Elmundo.com, Rtve.es, Diariosur.es, Malagahoy.es.

Espanjan tv-kanavien uutislähetykset.

Teksti: M. Aaltonen

Huom. Uutiskatsauksissa olevat materiaalit ovat tulkinnallisia ja niissä esiintyy usein virheitä. Tämä johtuu siitä, ettei espanjalaisella journalistisella käytännöllä ole samanlaista todentamisen käytäntöä kuin Suomessa. Näin ollen osa Espanjalaisista uutisista saattaakin olla puhtaasti spekulatiivisia, jotka on kirjoitettu faktuaalisen tiedon ja uutisen muotoon. Lisäksi käännösvaiheessa saattaa tapahtua merkitysten muuttumista, joten suhtaudu uutiskatsauksissa esitettyyn ”tietoon” varauksella.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...