Naisten terveyden asialla

Tiistaina 4.3. vietettiin kansainvälistä papilloomaviruksen päivää ja perjantaina 8.3. kansainvälistä naistenpäivää. Näihin teemoihin liittyen haastattelimme Quironsalud Marbella -sairaalan gynekologian osaston johtavaa lääkäriä José Amoresia.

Mikä on papilloomavirus HPV (human papilloma virus)?

– Se on virus, joka iskee yleensä varsinkin naisten genitaalialueisiin. Virus tarttuu seksin välityksellä. Valitettavaa on se, että tämä virus on monien syöpien, kuten kohdunkaulansyövän taustalla.

Voiko HPV:n tarttumista estää?

– Ihanteellista olisi rokottaa 100% 2-15 –vuotiaista lapsista, sekä tytöistä että pojista. Ongelmana on se, että rokotus ei ole pakollinen. Tällä hetkellä sitä suositellaan tytöille ja Espanjassa ollaan tilanteessa, jossa 75% tytöistä saa rokotuksen. Toinen tapa suojautua virukselta on käyttää sukupuoliyhteydessä kondomia.

Vaikuttaako virus miehiin?

– Kyllä. Tosin vaikutus suoraan miehen sukupuolielimiin on minimaalinen, lähinnä HPV vaikuttaa peräaukon alueeseen.

Miten HPV havaitaan?

– Ainoa tapa havaita virus on gynekologin tutkimuksessa niin sanotulla Papa-kokeella tai HPV-testillä.

– HPV etenee todella hitaasti. Tartunnasta ensimmäisten syöpään viittaavien oireiden ilmenemiseen voi kulua jopa 7-10 vuotta . Se kuitenkin antaa merkkejä olemassaolostaan jo aiemmin ja siksi gynekologin tarkastuksessa HPV voidaan havaita ajoissa ja estää sen kehittyminen syöväksi.

– Suosittelemme vuosittaista gynekologin tarkastusta kokeineen. Näin havaitaan 90% kohdunkaulan solumuutoksista.

Mitä palveluita Quironsalud Marbella –sairaala tarjoaa nimenomaan naisille?

– Teemme gynekologisia tutkimuksia, ja esimerkiksi rintasyöpäseulontaa mammografialla. Hoidamme kaikenikäisiä; sekä hedelmällisessä iässä olevia että vaihdevuodet ohittaneita naisia. Meillä saa apua millaisiin naisten lääketieteellisiin ongelmiin hyvänsä.

– Meillä on todella monen eri alan erityisosaajien muodostama tiimi kokonaisvaltaisen hoidon antamiseen. Tämä mahdollistaa myös erittäin nopean hoitoon pääsyn. Jos esimerkiksi potilas tulee tarkistuttamaan rinnastaan löytämäänsä pattia, ja siinä havaitaan jotain epäilyttävää, aloitamme toimenpiteet saman tien. Viikon sisällä on jo tehty kaikki tarvittavat tutkimukset: mammografia, ultraäänitutkimukset, mahdolliset magneettikuvaukset, näytepalan analysointi jne. Myös hoitosuunnitelma on jo tehty ja mahdollinen hoitokin jo aloitettu.

Hoidatteko myös synnytyksiä?

– Kyllä. Yritämme välttää sektioita mahdollisimman paljon. Synnytys on luonnollinen tapahtuma, ja siksi pyrimme aina luonnonmukaiseen synnytykseen. Gynekologit ovat läsnä synnytyksessä valmiina auttamaan tarvittaessa, mutta pääosassa ovat aina synnyttävä nainen, hänen mukanaan tuleva lähiomainen ja kätilö. Mukaudumme jokaisen synnyttäjän tarpeisiin ja toiveisiin. Kutsumme sitä yksilöidyksi synnytyssuunnitelmaksi. Teemme kaiken mahdollisen äidin ja vastasyntyneen hyvinvoinnin eteen. Jos on jotain, mitä tapauskohtaisesti suosittelemme tehtäväksi, pyrimme aina selittämään asiat ymmärrettävästi ja yritämme päästä yhteisymmärrykseen synnyttäjän kanssa.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Missä aiot viettää joulun pyhät?

View Results

Loading ... Loading ...