Espanjan uutiskatsaus 9.10.2019

 

Espanjassa on hyperventiloitu tänään kun selvisi, että maan pääsarjan kuuluisin ja kenties parhain pelaaja Messi on jossakin vaiheessa uraansa harkinnut vaihtavansa maata ja sarjaa.

Kommentti: Itse tajusin Messin merkityksen Espanjassa noin 3-4 vuotta sitten kun herran sappikiviä esiteltiin pääuutisissa.

Aurinkorannikon Esteponan alueelta otettiin kiinni ilmeisesti jo maanantaina Suomen kenties tunnetuin rikoksia paossa ollut henkilö.

Kommentti: Lienee syytä olettaa, että henkilö olisi voitu ottaa kiinni aiemminkin, mutta Suomessa annettu uusi vangitsemismääräys oli ilmeisesti pontimena Naccin nappaamiselle. Tuskin lienee sattumaa, että em. määräyksen ja kiinnioton väli on alle vuorokausi. Suomalaisten tuomiota pakoilevien henkilöiden ilmaantuminen Aurinrannikolle on jokseenkin yleistä, ja Espanjan poliisi saakin aiheen tiimoilta suhteettoman paljon virka-apupyyntöjä suomalaisilta kollegoiltaan. Nähtäväksi jääkin, voisiko vaikkapa Färsaaret sopia paremmin piilopaikaksi, sillä kyseiseltä saarelta ei ole yleisen tiedon mukaan juurikaan löydetty suomalaisia tuomiota pakoilleita henkilöitä…

Real Madridin futisjoukkueessa kuohuu taas. Huhujen mukaan aikanaan maailman suurimmalla siirtohinnan joukkueeseen hankittu Gareth Bale haluaa taas pois joukkueesta, koska on ilmeisesti riitautunut valmentaja Zidanen kanssa. Samaa ”teereenpeliä” on käyty noin 4 kuukautta.

Espanja on taistellut kiivaasti kaikenlaista korruptiota ja laitonta kartellitoimintaa vastaan poliitikkojen mukaan menestyksekkäästi jo vuosikaudet. Siitä huolimatta uusia tapauksia paljastuu lähes viikoittain ja Espanjan markkina- ja kilpailutoimikunta on määrännyt tänään yhteensä 54 miljoonan sakot laittomasta kartellitoiminnasta useille teollisuuden alan palveluita toimittaville yrityksille. Sakot kuulostavat toki kovilta, mutta kun otetaan huomioon, että em. toiminta oli päätöslauselman mukaan alkanut jo vuonna 2001, lienevät sakot pikkusumma toiminnalla saatuun hyötyyn nähden.

Gin tonicin toisen oleellisen osan johtava valmistaja Schweppes ei odota myyntiinsä parannuksia loppuvuotena. Yhtiö kääntää kuitenkin negatiiviset tilanteet positiiviseksi ja ilmoittaa samassa ilmoituksessaan investoivansa miljoonia uusiin kestävän kehityksen periaatteella valmistettuihin pakkausmateriaaleihin.

Kommentti: Schweppesin tilannetta ei ainakaan auta gin tonicia ajoittain yli äyräiden naukkailevien brittien väheneminen Espanjan turismisegmentistä. Tilanteeseen voi vaikuttaa myös se, että ennen vanhaan joskus reippaammin naukkailleet suomalaiset Espanjaan saapuneet lomailijat ovat nykyään sivistyneitä vuosikertaviinien maistelijoita ja tilaavat usein ruuan kanssa pullon laadukasta kivennäisvettä.

Lähteet:

Laprovincia.es, Elpais.com, Elmundo.com, Rtve.es, Diariosur.es, Malagahoy.es, Ampparit.com

Espanjan tv-kanavien uutislähetykset.

Teksti: M. Aaltonen

Huom. Uutiskatsauksissa olevat materiaalit ovat tulkinnallisia ja niissä esiintyy usein virheitä. Tämä johtuu siitä, ettei espanjalaisella journalistisella käytännöllä ole samanlaista todentamisen käytäntöä kuin Suomessa. Näin ollen osa espanjalaisista uutisista saattaakin olla puhtaasti spekulatiivisia, jotka on kirjoitettu faktuaalisen tiedon ja uutisen muotoon. Lisäksi käännösvaiheessa saattaa tapahtua merkitysten muuttumista, joten suhtaudu uutiskatsauksissa esitettyyn ”tietoon” varauksella.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...