Espanjan uutiskatsaus 8.10.2019

 

Madridin aluehallinto suunnittelee toimia haitalliseksi eläinlajiksi määrittelemänsä papukaijan, munkkiaratin populaation vähentämiseksi alueeltaan.

Espanjan futiksen pääsarjassa osa joukkueista operoi suomalaisia pörssiyhtiöitä suuremmilla budjeteilla. Esimerkiksi FC Barcelonan pelaajabudjetti huitelee tänä vuonna noin puolen miljardin euron tasolla ja juuri julkaistun seuran vuosikertomuksen mukaan seura maksoi pelkkiä bonuksia pelaajille viime kauden päätteeksi noin 92:lla miljoonalla eurolla.

Kommentti: Kovia lukuja, tiettävästi FC Barcelonalla on myös noin miljardin velat.

Málagan kulmilta tulee myyntiin mielenkiintoisia kohteita kuten loistohuviloita yms. kun huumekauppiailta valtion takavarikoimaa omaisuutta myydään pakkohuutokaupassa. Huutokauppa pidetään marraskuun kuudes päivä Madridin Wellington hotellissa.

Espanjan kovat tieliikennekuolematilastot saavat poliitikot ajoittain esittämään joitakin teoreettisia toimia, joilla asiaa voitaisiin parantaa. Nyt mediassa on esitetty varsin heppoisesti argumentoitu teiden uusintahanke, hinnaltaan 0,7 miljardia euroa, jolla uskotaan estettävän noin 70 kuolemantapausta vuositasolla.

Kommentti: Mikäli kuolemantapauksia haluttaisiin oikeasti vähentää, tulisi muuttaa asenteita vaikkapa rattijuopumusten suhteen. Esimerkiksi yhdessä Espanjan suurkaupungissa, Las Palmasissa, paikalliselta poliisilta puuttuivat viime talvena pitkän aikaa alkometrit kokonaan. Yleinen mielipide ei tuomitse Espanjassa juopuneena ajamista kovinkaan hanakasti, ja monilla alueilla kyseessä on yleinen tapa varsinkin viikonloppuisin.

Suomessa on ajoittain uutisoitu karmivia kertomuksia Espanjan julkisen sairaanhoidon tilasta ja kokemuksista, joita suomalaisia lomailijat ovat kokeneet. Asiasta syntynyttä mielikuvaa ei helpota tieto siitä, että Madridissa on menossa oikeuteen juttu, jossa 9 kuukauden ikäinen vauva kuoli sairaalassa saatuaan vahingossa kymmenkertaisen määrän lääkettä.

Málagan alueella tiellä MA-20 kuoli motoristi tänään aamulla onnettomuudessa saamiinsa vammoihin.

Lähteet:

Laprovincia.es, Elpais.com, Elmundo.com, Rtve.es, Diariosur.es, Malagahoy.es, Ampparit.com

Espanjan tv-kanavien uutislähetykset.

Teksti: M. Aaltonen

Huom. Uutiskatsauksissa olevat materiaalit ovat tulkinnallisia ja niissä esiintyy usein virheitä. Tämä johtuu siitä, ettei espanjalaisella journalistisella käytännöllä ole samanlaista todentamisen käytäntöä kuin Suomessa. Näin ollen osa espanjalaisista uutisista saattaakin olla puhtaasti spekulatiivisia, jotka on kirjoitettu faktuaalisen tiedon ja uutisen muotoon. Lisäksi käännösvaiheessa saattaa tapahtua merkitysten muuttumista, joten suhtaudu uutiskatsauksissa esitettyyn ”tietoon” varauksella.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Syötkö mämmiä?

View Results

Loading ... Loading ...