Maanantain pikauutiset

Uutiskatsaus Espanja 8.4.2019

Huoltoasemista tuttu Cepsa-yhtiö myy noin kolmanneksen osakkeistaan ulkomaiselle sijoitusrahastolle. Kaupan hinta, noin 3 miljardia perustuu siihen, että Cepsan arvoksi on laskettu noin 10 miljardia.

Barcelonan metron työntekijät ovat tänään todennäköisesti lakossa.

Málagassa ravintoloiden terasseihin liittyvä polemiikki jatkuu jälleen. Ravintoloitsijat ovat syystäkin kiukuissaan, sillä tänä vuonna terassien pitämisen kieltomääräyksiä on annettu noin 60% enemmän kuin viime vuonna.

Tulevat vaalit saattavat sekoittaa Espanjan taloutta jälleen suurestikin, sillä sosialistipuolue on väläytellyt uutta minimipalkkojen nostoa. Viime korotus tuli joulukuussa 2018, jolloin minimipalkat nousivat noin 22%. Asia vaikuttaa ennen kaikkea firmojen kannattavuuslaskentaan, sekä saattaa joissakin paikoissa vaikuttaa myös uuden henkilöstön palkkaamista, sillä todellisia kustannuksia ei voida laskea vuodelle 2019.

Kommentti: Vaikka asiasta ei julkisesti puhutakaan, asia vaikuttaa myös Espanjan asemaan maailman lainamarkkinoilla, mikäli minimipalkkoja jälleen nostetaan.

Vuokrien kova nousu puhuttaa yleisesti Espanjan alueella. Paikoin nousua on ollut jopa yli 10 prosenttia, joten paikalliset ovat syystäkin kiukuissaan. Vuokrien nousuun vaikuttaa toki useita eri syitä ja tekijöitä, mutta turismialueilla yksi keskeinen vuokria nostanut tekijä on erilaisten ulkomaalaisten välityspalveluiden toiminta, jotka välittävät yksityishenkilöiden asuntoja turisteille. Kalleinta vuokraa keskimäärin maksetaan tällä hetkellä Madridin alueella, jossa asunnosta maksetaan vuodessa hieman alle kymmenen tuhatta euroa.

Espanjassa aletaan pikkuhiljaa huolestua Syyrian alueelta palaavista niin kutsutuista vierastaistelijoista, joilla on Espanjan kansalaisuus. Hallinto pelännee asian johdosta ennen kaikkea maan sisäisiä levottomuuksia.

Lähteet:

Laprovincia.es, Elpais.com, Elmundo.com, Rtve.es, Diariosur.es, Malagahoy.es.

Espanjan tv-kanavien uutislähetykset.

Teksti: M. Aaltonen

Huom. Uutiskatsauksissa olevat materiaalit ovat tulkinnallisia ja niissä esiintyy usein virheitä. Tämä johtuu siitä, ettei Espanjalaisella journalistisella käytännöllä ole samanlaista todentamisen käytäntöä kuin Suomessa. Näin ollen osa Espanjalaisista uutisista saattaakin olla puhtaasti spekulatiivisia, jotka on kirjoitettu faktuaalisen tiedon ja uutisen muotoon. Lisäksi käännösvaiheessa saattaa tapahtua merkitysten muuttumista, joten suhtaudu uutiskatsauksissa esitettyyn ”tietoon” varauksella.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Paljonko käytät rahaa joululahjoihin?

View Results

Loading ... Loading ...