Liikunta arjessamme

Painan hissin nappia kerrostalon yhdeksännessä kerroksessa ja jään odottamaan. Odotan ja odotan. Luulin säästäväni aikaa menemällä hissillä, mutta toisin kävi. Jos olisin mennyt portaat, olisin saanut myös hyötyliikuntaa. Seuraavalla kerralla aion kyllä mennä portaita.

Hyötyliikunnalla on merkittävä vaikutus terveyteemme. Sen merkitys on huomattavasti suurempi kuin tunnin jumpalla tai salilla hikoilulla, vaikka tekisimme näitä joka päivä töistä kotiin päästyämme. Hyötyliikunta ei juurikaan yleensä kuntoa kohota, mutta se pitää terveyttämme yllä.

Meillä on upeat puitteet harrastaa hyötyliikuntaa täällä Aurinkorannikolla siirtymällä paikasta toiseen vaikkapa kävellen tai pyörällä. Työmatkat sujuvat itselläkin mukavasti kävellen, mutta auta armias jos nyt pitäisi samainen matka taittaa kävellen Suomen lumimyräköissä ja kovassa pakkasessa. Voisi olla että harkitsisin moottoriajoneuvon käyttöä vakavasti.

Olen kerran vieraillut Kööpenhaminassa ja mieleeni jäi sieltä pyöräilevät ihmiset, joita oli sadoittain, jopa tuhansittain. Mielestäni aivan mielettömän hyvä idea käyttää keskustassa polkupyöriä autojen sijaan, siirtymiseen paikasta toiseen. Ja taas kerran tulee harrastettua hyötyliikuntaa.

Entäpä kuinka kuskaat ostoksesi kaupasta kotiin? Mikäli matka on inhimillinen niin miksipä et kantaisi ostoksiasi kotiin. Samalla tulee harjoitettua keskivartalon staattista voimaa kun kannattelet itsesi suorassa ja käden voimatasoja tulee mitattua ostoskassin keikkuessa kädessä. Muista kuitenkin vaihtaa kassi toiseenkin käteen välillä.

Hyötyliikunnaksi lasketaan kaikki kodin askareet; oli se sitten nurmikon leikkuuta, halon hakkuuta, siivoamista jne. Oletko miettinyt kuinka kesäaikaan mökillä tulee oltua fyysisesti aktiivisempi kuin talviaikaan kaupunkiasunnossa?

Pienet valinnat arjessa ovat ne kaikista tärkeimmät terveytemme kannalta. Valitsetko siis portaat hissin sijaan tai jäätkö kenties muutamaa pysäkkiä aiemmin bussista ja kävelet loppumatkan.

Riina Leppäkangas

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...