Uutiskatsaus Espanja 5.9.2019

Málagassa aluehallinnon ja opettajien riidat lisääntyvät. Espanjan virallinen uusi opetussuunnitelma on aiheuttanut muutoksia useiden (mahdollisesti kaikkien) koulujen toimintaan ja tämän johdosta osa vuosikausia opettajina toimineista henkilöistä on vaarassa jäädä työttömäksi. Asiaa pyritään ratkomaan Málagassa huomenna aamupäivällä asiaan liittyvässä kokouksessa.

Kommentti: Jos oma lapsenne käy koulua julkisen hallinnon alaisessa koulussa, ottakaa selvää miten uudistukset vaikuttavat lapsenne opetukseen. Vaikkei pirua saisikaan maalata seinälle, niin otaksun em. riitojen aiheuttavan Málagan alueella opettajien lakkoja, ja työmotivaation hiipumista…

Espanjaa vaivaava listeriaepidemia on aiheuttanut lukuisia kuolemia loppukesän aikana, mutta nyt myös sikiökuolemia. Sikiökuolemia otaksutaan aiheutuneen 6 kappaletta tähän mennessä.

Kommentti: Ikävää todeta, mutta liki 100% varmuudella luvut tulevat nousemaan, eikä epidemia tule loppumaan nopeasti.

Harva tietää ja itsellenikin tuli yllätyksenä, että Espanjassa hyväksyttiin 2015 laki, jonka johdosta konkurssiin ajautuneet yrittäjät (Eli Autonomot) voivat aloittaa yritystoiminnan uudelleen lain ”La ley de Segunda opurtunidad” ansiosta. Asia vaatii tosin tuomioistuinkäsittelyn. Espanjassa on kuitenkin suuria alueellisia eroja lain soveltamisen suhteen ja onkin hieman erikoista, että uusien tilastojen mukaan lakia on sovellettu Kataloniassa erityisen ahkerasti. Joka kolmas ”velkavapaus” on tehty Barcelonan alueella.

Kommentti: Suomessa on toki vastaava järjestely, mutta se on mahdollista vain korruptoituneille poliitikoille…

Nerjan alueelta löytyi parkissa olleesta autosta noin 17 kiloa marihuanaa. Poliisi päätyi tarkastamana auton, sillä sen 43-vuotias kuljettaja oli pyörinyt autonsa ympärillä ja lähistöllä alasti.

Kommentti: Nudismi on hieno aate, mutta yleensä vähemmän suosittu harrastus huumeiden salakuljettajien keskuudessa, ymmärrettävistä syistä.

Espanjassa urheiluvedonlyönti on perin suosittua ja alan liikevaihto on kovassa nousussa. Viime vuonna alan 5 suurinta Espanjassa toimivaa firmaa pääsivät yhteensä yli 2 miljardin liikevaihtoon.

Kommentti: Suomessakin voitaisiin helposti vapauttaa uhkapelaaminen valtion kontrollista, mutta asia vaikeuttaisi suuresti poliittisen korruption rahoitusta, joten asialle ei tehtäne mitään. Jos asia ihmetyttää, kannattaa googlailla Veikkauksen johtokunnan ja johtohenkilöiden CV:t viimeisen vuosikymmenen ajalta, niin pääsee kärryille, mistä on kysymys…

Lähteet:

Laprovincia.es, Elpais.com, Elmundo.com, Rtve.es, Diariosur.es, Malagahoy.es, Ampparit.com

Espanjan tv-kanavien uutislähetykset.

Teksti: M. Aaltonen

Huom. Uutiskatsauksissa olevat materiaalit ovat tulkinnallisia ja niissä esiintyy usein virheitä. Tämä johtuu siitä, ettei espanjalaisella journalistisella käytännöllä ole samanlaista todentamisen käytäntöä kuin Suomessa. Näin ollen osa espanjalaisista uutisista saattaakin olla puhtaasti spekulatiivisia, jotka on kirjoitettu faktuaalisen tiedon ja uutisen muotoon. Lisäksi käännösvaiheessa saattaa tapahtua merkitysten muuttumista, joten suhtaudu uutiskatsauksissa esitettyyn ”tietoon” varauksella.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...