Keskiviikon pikauutiset

Uutiskatsaus Espanja 5.6.219

Kiista Francon jäänteiden siirtämisestä on taas saanut uusia käänteitä, Espanjalainen oikeusaste totesi eilen, ettei jo kertaalleen päätetty ja sovittu Francon jäänteiden siirto olekaan välttämättä laillinen toimenpide ja asia saattaa siirtyä tulevaisuuteen käsiteltäväksi uudelleen.

Kommentti: Asia on sivujuonne, jonka todellisessa keskiössä on edelleen Espanjan oikeiston ja nykyisin vallassa olevan vasemmiston valtataisto. Francon jäännöstensiirto on osa ”prosessia” jossa vasemmisto maksaa vuosikymmenten aikana koettua sortoa takaisin ”potut pottuina” -tyyliin Espanjan nykyisille ja entisille oikeiston (eli Francolaisten) edustajille. Aihe on varsin herkkä, josta osoituksena se tosiseikka etteivät ulkomaalaiset poliitikot oikein uskalla kommentoida koko asiaa mitenkään, vaikka ovat kaikki olleet jälkiviisaina huutokuorossa tuomitsemassa Francon ajan hallinnon toimia…

Espanjan työttömyysprosentti jatkaa laskuaan ja on tällä hetkellä karkeasti noin 13% tasolla. Tulosta voidaan pitää erinomaisena siihen nähden, että vielä noin 5-6 vuotta sitten oltiin noin 25% tasolla. Kaikesta huolimatta Espanjan työttömyys on silti Euroopan toiseksi korkeinta heti Kreikan jälkeen.

Rondan entinen pormestari Antonio Marin Lara on kuollut 59-vuotiaana. Rauha hänen muistolleen.

Málagan alueen poliisi alkaa kontrolloida kesällä paremmin Málagan lentokentällä toimivien piraattitaksien toimintaa.

Kommentti: Se mitä se tarkoittaa oikeasti tai käytännössä ei kukaan tiedä…

Málagan alueen läheisessä kauppakeskuksessa voi loppukesästä käydä ihmettelemässä suuria lego-palikoista tehtyjä näyttelyesineitä, joista suurimman Titanicia esittävän koko on yli 11 metriä. Näyttelyyn on käytetty yli 5 miljoonaa lego-palikkaa ja sisäänpääsymaksu on alustavasti 6,5euroa.

Korkein oikeus vahvisti 0,3 miljoonan euron sakon Jaime Botinille Bankinterin entiselle johtajalle.

Kommentti: Hienoa että Espanjassa on toimiva ja tehokas oikeuslaitos joka jakelee tuomioita ja sakkoja maata riistäville valkokaulusrikollisille. Luulen silti, että Jaime saattoi netota rötöksistään kuitenkin ”hieman” sakkosummaansa enemmän…

Lähteet:

Laprovincia.es, Elpais.com, Elmundo.com, Rtve.es, Diariosur.es, Malagahoy.es.

Espanjan tv-kanavien uutislähetykset.

Teksti: M. Aaltonen

Huom. Uutiskatsauksissa olevat materiaalit ovat tulkinnallisia ja niissä esiintyy usein virheitä. Tämä johtuu siitä, ettei espanjalaisella journalistisella käytännöllä ole samanlaista todentamisen käytäntöä kuin Suomessa. Näin ollen osa espanjalaisista uutisista saattaakin olla puhtaasti spekulatiivisia, jotka on kirjoitettu faktuaalisen tiedon ja uutisen muotoon. Lisäksi käännösvaiheessa saattaa tapahtua merkitysten muuttumista, joten suhtaudu uutiskatsauksissa esitettyyn ”tietoon” varauksella.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

View Results

Loading ... Loading ...