Sukellus Van Goghin elämään

Málagan satamassa majakan vieressä pyörivä Van Gogh Alive Experience on uniikki taide-elämys, joka eroaa täysin perinteisistä taidenäyttelyistä ja museovierailuista.

Vivaldin dramaattinen musiikki kajahtaa soimaan voimallisesti samalla, kun taiteilija Vincent Van Goghin historiallisesti merkittävät taideteokset alkavat pyöriä jättimäisillä näytöillä.

Olen tullut katsomaan maailman suosituinta multimediaesitystä, joka pyörii parhaillaan Málagassa. Van Gogh Alive – The Experience kuljettaa minut hetkessä toiseen aikaan ja paikkaan, kun uppoudun yhä syvemmälle 1800-luvulla eläneen kuuluisan taiteilijan maailmaan.

Makaan mukavasti säkkituolissa katsellen eteeni ilmestyviä, ajattomia mestariteoksia. Välillä nousen seisomaan ja lähden vaeltelemaan ympäri salia, jotta saisin erilaista näkökulmaa.

Näyttävä esitys

Van Gogh Alive on kuvan, äänen ja valon muodostama multimediashow, joka vie katsojan miellyttävällä tavalla Vincent Van Goghin erilaisiin elämänvaiheisiin.

Kiertävä näyttely on ollut esillä jo ympäri maailmaa muun muassa Moskovassa, Shanghaissa, Milanossa ja Berliinissä. Málagassa näyttely on esillä 9. kesäkuuta saakka.

Vaikka hollantilaisen Van Goghin maalaukset eivät saaneet hänen elinikänään kummoista suosiota, kuolemansa jälkeen hänestä tuli yksi Euroopan tärkeimmistä kuvataiteilijoista.

Málagassa pyörivän show’n nähtyään on helppo ymmärtää, miksi myös esitys on niin suosittu. Vaikka ei olisi perinteisten museoiden ja taidegallerioiden ystävä, esitys vie mennessään.

Eloisia värejä

Van Goghin maalaustyylille tunnusomaisia piirteitä olivat muun muassa voimakas siveltimenkäyttö, eloisat ja kirkkaat värit sekä ääriviivoin rajatut muodot. Taiteilijana hän oli pitkälti itseoppinut.

Van Gogh teki kymmenvuotisen uransa aikana lähes 900 maalausta ja 1100 piirustusta, ennen kuin viimeisinä elinvuosinaan sairastui psyykkisesti ja teki lopulta itsemurhan.

Multimediaesityksessä Van Goghin taiteeseen pääsee sukeltamaan monien yksityiskohtien kautta. Jokainen kokee esityksen varmasti omalla tavallaan kiinnittäen huomiota eri asioihin.

On erittäin suositeltavaa ja sallittua liikkua vapaasti ympäri näyttelysalia esityksen ajan.

Multimediashow pyörii jättinäytöillä, jotka ovat kuin elokuvaruutuja. Lisäksi teokset ja tarinat heijastuvat seiniin, pylväisiin, kattoon ja jopa lattiaan. Esitystä katsoessa tuntuu melkein, kuin olisi itse osa sitä. Tuntuu, kuin olisi aikakoneessa matkalla menneisyyteen.

Jo ennen esitykseen menoa katsojat voivat tutustua aulassa Van Goghin teoksiin ja elämään.

Sonja Riihikangas

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...