Espanja ei tee suomalaisesta alkoholistia.

Sen sijaan että Espanjan hintataso ja elämäntapa aiheuttaisivat alkoholisoitumista, yleisempää on se, että henkilöllä, jonka juominen aiheuttaa ongelmia hänelle itselleen ja huolta läheisille, on ollut hankaluuksia juomisensa kanssa jo ennen muuttoa lämpöön. On kenties ajateltu, että maiseman vaihto ja valon määrä poistavat rintalastan alta puristuksen, jota kaamoksen kiireessä piti lääkitä parilla. Tilalle tulisivat terveelliset tapakset ja reipassykkeiset aamulenkit rantakadulla. Päihderiippuvaisella ongelmallinen juominen kuitenkin jatkuu ja ajan oloon pahenee. Päihderiippuvuuden kehityskaaressa ilmiötä kutsutaan maantieteelliseksi paoksi.

Minulta kysytään usein, kuinka voi tunnistaa alkoholistin? Päihderiippuvuus on ihmisen koko persoonaa muuttava sairaus, jonka keskiössä on pakonomainen tarve käyttää päihdettä. Jos pitäisi valita yksi paljastava tekijä, se olisi salaa juominen ja siitä valehtelu. En ole keksinyt syytä, miksi normaalisti alkoholia käyttävällä olisi tarvetta toimia näin.

Päihderiippuvuus on sairaus, joka jouduttaa useimmissa tapauksessa hengenlähtöä ja tuhoaa aina elämänlaadun alkoholistilla ja tämän läheisillä. Hyvä puoli asiassa on, että siitä voi toipua.

Kenelle tahansa voi olla terveellistä miettiä, pitäisikö omaa juomisen määrää hillitä. Päihderiippuvuuden ollessa kyseessä, ainoa suosittelemani keino on kuitenkin raitistuminen. Alkoholistille juomisen vähentämisen neuvominen on sama kuin ripulia sairastavaa kehottaisi housuihin paskomisen sijaan päästämään tuhnun. Se ei onnistu ja syykin on selvä.

Jotta päihderiippuvainen pääsee päihteistä eroon siten, että raitis elämä on luonnollinen ja helppo tapa elää, siihen tarvitaan useimmiten asianmukaista hoitoa. Itselläni on aiheesta omakohtainen ja vuosikymmenen ammatillinen kokemus.

https://rehappi.fi/tervetuloa-infotilaisuuteen-fuengirolassa/

Miska Mikkonen

Kirjoittaja on raittiina elämäänsä elävä alkoholisti ja Rehapin päihdeterapeutti, joka luennoi aiheesta 11.11.2019 klo 18 Ravintola Kukossa/Roostersissa.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...