Retkien retki: kaksipäiväinen Sevilla–Córdoba

Centro Finlandian retkitarjonnan vetonaula johdattaa retkeläiset Andalusian upeimpiin kaupunkeihin lukeutuvien Sevillan ja Córdoban ytimeen. Kaksipäiväinen retki on täynnä mielenkiintoista historiaa, mieleenpainuvia nähtävyyksiä sekä andalusialaista tunnelmaa.

Eikä retken anti jää vain linja-auton ovien ulkopuolelle. Matkalla opas kuljettaa kuulijansa läpi vuosituhansien ja kasvattaa retkeläisten Espanja-tietoutta laidasta laitaan. Tietoähkyn pelkoa ei kuitenkaan ole, sillä Sevilla−Córdoba-retken opas Anssi Marstela on vakuuttava ja värikäs puhuja, joka ei tarvitse lunttilappuja kertomustensa tueksi.

Henkeäsalpaavan kaunis Sevilla

Sevilla saa aikaan lähes ihastumisen kaltaisen olotilan. Sen ihanuuteen voi sukeltaa pää pilvissä, ainoatakaan huonoa puolta huomaamatta, hymyillen pöhkösti kuin euforia-aallon alle jääneenä. Sevillan lumoava kauneus, sen tukahtumaton tunnelma ja ihmisten kiireetön mutta päämäärätietoinen olemus kaappaavat retkeilijät omakseen.

Sevillaa voi ihailla lipuen katujen ja puistojen halki kiireettömässä tunnelmassa, siemaillen Sevillan lumoa pieninä annoksina, jotka silti meinaavat tukehduttaa upeuteensa. Kaupungin suuruudenhulluun tarinaan pääsee elävästi sisälle oppaan tarjotessa lähes jokaiseen kadunkulmaan haukkauksen historiaa ja kertomuksia, joiden avulla kävelyreitin näkymät sulautuvat yhteen menneisyyden kanssa. Kaupunkikierroksen aikana tutuksi tulevat kaupungin ja koko Espanjan historian tärkeimmät nostot.

Sevillan mahtipontisuus aukenee vierailijoille kenties parhaiten Plaza de Españalla ja maailman suurimmassa katolisessa katedraalissa. Retken oppaan ansiosta katedraalia koristavien teosten tarina hiipii ihon alle. Jos vielä antaa mielikuvituksensa antautua oppaan puheiden valtaan, voi kuvitella itsensä keskelle katedraalin 1400-luvulla alkanutta rakennusprojektia.

Kun päivä alkaa nukahtaa, Sevilla alkaa vasta heräillä siestaltaan. Retkeläiset pääsevät halutessaan tunnelmoimaan espanjalaisen kulttuurin ytimeen, sillä opas vie heidät yhteen Sevillan parhaimmista flamenco-esityksistä, joka tempaisee mukaansa myös ne, jotka eivät tanssista juurikaan välitä.

Sevillan hämärtyvässä illassa on nautinnollista ajelehtia ihmisvirtojen mukana, aistia kaupungin suvaitseva ja rento asenne, pysähtyä hämmästelemään kadun kulmat täyttäviä taidokkaita katutaiteilijoita tai nauttia lasillinen viiniä jossakin kaupungin lukuisista viihtyisistä ravintoloista. Oikeastaan Sevillasta malttaa lähteä vain palatakseen sinne vielä joskus uudestaan.

Andalusian ainutlaatuinen Córdoba

Seuraavana aamuna retkibussi matkaa halki maalaismaisemien ja vie matkalaiset Córdobaan. Opas johdattaa retkeläiset ensin kaupungin halki Plaza de la Correderalle, joka on Andalusian ainoa nelikulmainen rakennusten rajaama suuri sisäpiha.

Córdoban päävierailukohde on suuri moskeijakatedraali. Tuo uskomaton harvinaisuus on aisteja hivelevä todiste eri aikakausien arkkitehtuurista, kahden suuren uskonnon mahtipontisuudesta sekä uskonnon merkityksestä koko kaupungin ja maan historiassa. Lukuistenkin katedraalivierailujen jälkeen Córdoban moskeijakatedraalin ainutlaatuisuus hätkähdyttää, joten se on eittämättä näkemisen arvoinen kohde.

Moskeijakatedraalin jälkeen retkiseurue sukeltaa juutalaiskorttelien uumeniin. Moskeijakatedraalia ympäröivät pikkukadut ovat täynnä toinen toistaan ihastuttavampia tuliaisideoita. Juutalaiskorttelikierroksen aikana tutuksi tulee myös Andalusian ainut synagoga, joka on säilynyt juutalaisten karkotusta edeltävältä ajalta.

Kokonaisuudessaan Córdoba on kuin suuri ulkoilmamuseo, jossa voi nähdä vuosisatojen vilistävän silmiensä edessä. Kuitenkin sanotaan, että kaikista Córdoban kauniista nähtävyyksistä huolimatta kauneinta Córdobassa ovat paikalliset naiset.

Centro Finlandia järjestää seuraavan Sevilla–Cordoba-retken to–pe 21.–22.3.2019.

Marena Ahonen

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...