Juokseminen tuo hyvän mielen

 

Aurinkorannikon suomalaisella koululla kolmosluokkaa opettava Riitta Höglund valmistautuu parhaillaan Fuengirolan puolimaratonille, joka juostaan sunnuntaina 3. marraskuuta.

– Aloitin juoksuharrastuksen vasta tämän vuoden alussa. Ajattelin, että se on helppo harrastus, jota voi tehdä kaikkialla. Juoksemisen voi aloittaa minkä ikäisenä vain, toteaa Höglund.

Välineitäkään ei tarvita. Hänen mukaansa riittää, kun on hyvät juoksukengät ja säänmukainen varustus. Niillä pääsee jo pitkälle.

Riitta on nauttinut aina liikunnasta ja sen tuomasta ilosta. Salitreenejä hän on harrastanut jo pitkään personal trainerin johdolla. Tammikuussa hän rupesi systemaattisesti juoksemaan.

– Juokseminen ja salitreenit ovat mielelleni ja kropalleni tosi hyvä yhdistelmä.

Tavoitteena maali

Riitta Höglund otti heti tammikuussa tavoitteeksi pitkänmatkan juoksut.

Puhelimelleen hän latasi puolimaratonin harjoittelusovelluksen, joka kertoo juostut kilometrit, lenkkiin käytetyn ajan ja poltetut kilokalorit sekä näyttää kartalta juoksureitin.

– Sovellusta hyödyntämällä on mahdollista, että 12 treeniviikon jälkeen pystyy jo juoksemaan puolimaratonin. Otin sen heti tavoitteeksi. Fuengirolan puolimaraton on minulle jo kolmas.

Höglundin ensimmäinen puolimaraton oli vapun aikaan Madridissa järjestetty rock’n’roll -teemainen puolimaraton, joka oli hänelle mieletön kokemus.

Toisen puolimaratoninsa Riitta juoksi heinäkuussa Heinolassa 29 asteen helteessä.

– Se ei sujunut yhtä hyvin kuin Madridissa, vaan helle pisti minut ihan kyykkyyn.

Fuengirolan puolimaratonia hän odottaa innoissaan ilman suuria tavoitteita.

– Puolimaratonin tarkka matka on 21,0975 kilometriä. Lähdemme aamulla kymmenen aikoihin feria-alueelta ja juoksemme lenkkiä pitkin juna- ja bussikatua. Tavoitteeni on päästä maaliin.

Juoksuhaavereita Riitalle ei ole juuri sattunut. Kerran on varpaankynsi irronnut ja kerran isovarpaan nivel tulehtunut. Alku- ja loppuvenyttelyt sekä hieronta ovat tärkeässä asemassa.

Mieli rentoutuu

Parasta juoksemisessa on Riitta Höglundin mukaan se, kun pääsee juoksemisen flow’hun.

– Juokseminen on minun juttuni. Työni opettajana on sosiaalista ja olen kahden lapsen yksinhuoltaja, joten juostessa on kiva olla välillä hetki yksin ja kuunnella samalla musiikkia.

Hän juokseekin aina luurit päässä. Juoksemisen ja musiikin kuuntelun yhdistelmä on Riitan mielestä täydellinen pään nollaaja. Siinä mieli rentoutuu täydellisesti, kun pääsee flow-tilaan.

– Varsinkin olo juoksemisen jälkeen on aivan mahtava, kun endorfiinit nousevat. Liikunta tuo aina hyvän ja iloisen fiiliksen. Siihen on helppo jäädä koukkuun, hymyilee Höglund.

Juoksemaan lähteminen ei tunnu hänelle yhtään pakolliselta jutulta, vaan pikemminkin hänellä on tarve päästä liikkumaan. Useimmiten hän lähtee lenkille tosi aikaisin aamulla.

– Lähden juoksemaan kuuden tai seitsemän aikoihin ja juoksen edestakaisin Paseota pitkin.

Riitta pyrkii juoksemaan kolme lenkkiä viikossa. Yksi lenkki on hieman pidempi kuin muut.

Peruslenkki on noin kahdeksan tai yhdeksän kilometriä ja kestää noin 45 minuuttia. Pidempi lenkki saattaa olla jopa 19 kilometriä, mutta yleensä se on jotain 10-16 kilometrin välillä.

Salilla Riitta käy kaksi kertaa viikossa personal trainerin ohjauksessa.

– Tarvitsen salille piiskurin, joka sanoo mitä tehdään. On helpompaa, kun ei itse tarvitse ajatella, montako toistoa ja millä lailla jotakin pitää tehdä. Opettajalle tämä on mukavaa vastapainoa.

Koulutukseltaan Riitta on lastentarhanopettaja, luokanopettaja ja erityisopettaja. Hänellä on kaksi lasta, 10-vuotias tytär ja 7-vuotias poika. Kaikki viihtyvät hyvin Espanjassa.

Välimeren rantaa aamuisin juostessaan Riitta tuntee kiitollisuutta, kun saa katsella auringonnousua ja kauniita maisemia. Aamun tai illan viileydessä on yleensä paras juoksukeli.

– Juostessa on mahtavaa, kun saavuttaa juoksijan flow’n. Ei ajattele mitään, antaa vain mennä. Juostessa kunto nousee tosi nopeasti, kun vain jaksaa säännöllisesti sitä harrastaa.

KUKA?

  • Riitta Höglund (44)
  • Työskentelee luokanopettajana Aurinkorannikon suomalaisella koululla
  • Asuu Los Pacosissa
  • Harrastaa juoksemista, kuntosalia, lukemista ja musiikin kuuntelua

Sonja Riihikangas

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...