Ulkosuomalaisten äänestysaktiivisuus nousi

Ulkomailla pysyvästi asuvat suomalaiset äänestivät Suomessa toimitetuissa EU-vaaleissa aikaisempaa aktiivisemmin. Maailmalla asuvien suomalaisten äänestysprosentti oli 5,8. Edellisistä EU-vaaleista nousua oli 1,5 prosenttiyksikköä.

EU-vaaleissa annettiin 2 391 kirjeääntä, joista 1 670 ääntä tuli ulkomailla pysyvästi asuvilta suomalaisilta ja 721 ääntä ulkomailla tilapäisesti oleskelevilta äänioikeutetuilta. Ulkomaan edustustoissa ja niiden toimipaikoissa kävi ennakkoäänestämässä 16 533 henkilöä, mikä on noin 2 200 enemmän kuin viime EU-vaaleissa vuonna 2014. Heistä ulkomailla pysyvästi asuvia oli 9 034 henkeä. Heidän lisäkseen edustustoissa saivat äänestää myös ulkomailla tilapäisesti oleskelevat äänioikeutetut.

– Ulkosuomalaisten äänestysprosentin nousu molemmissa vaaleissa on selkeä merkki maailmalla olevien suomalaisten aktiivisuuden lisääntymisestä, toteaa Suomi-Seura ry:n puheenjohtaja Markus Aaltonen.

Suomen EU-vaaleissa ulkomailla vakinaisesti asuvia äänioikeutettuja oli 240 711. Heistä 10 704 äänesti ennakkoon joko kirjeitse tai ulkomaan ennakkoäänestyspaikoissa. Osa pysyvästi muissa EU-maissa asuvista suomalaisista rekisteröityi äänestäjiksi asuinmaissaan. Tällöin heillä ei ollut äänioikeutta Suomessa toimitetuissa europarlamenttivaaleissa.

– Suomalaisten liikkuminen maailmalla on aikamme megatrendi, joka tulisi huomioida nykyistä paremmin Suomessa, korostaa Markus Aaltonen.

Suomen kansalaisia on maailmalla noin 300 000 ja suomalaistaustaisia kaksi miljoonaa.

Lähde: Suomi-Seuran tiedote

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...