Elämää nivelrikon kanssa

Ihmiselämä on alusta alkaen taistelua painovoimaa vastaan. Lapsi noustessaan kävelemään voittaa painovoiman, kun taas vanhuusiässä maa vetää jo puoleensa. Ihmiskehossa iän myötä suuret nivelet ovat erityisen alttiit painovoimalle, etenkin kun niihin tulee artroosia eli nivelrikkoa.

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus. Iän mukana nivelrikko tulee lähes kaikille, mutta useimmille ihmisille siitä on vain vähäistä haittaa. Nivelrikon merkittävimmät riskitekijät ovat lihavuus, perimä ja ikääntyminen.

Lihavuuden yleistyessä siitä on tullut yhä merkittävämpi nivelrikonaiheuttaja. Muita riskitekijöitä ovat nivelen vammat, nivelen sisäiset murtumat ja polven vakautta heikentävät nivelsidevammat. Nivelrikkoa esiintyy eniten polvi-, lonkka- ja sorminivelissä sekä selkänikamien välisissä nivelissä. Nivelrikon perimmäistä syytä ei tunneta.

Muutokset ovat pysyviä

Nivelrikko on koko nivelen sairaus, joka aiheuttaa muutoksia niin nivelrustossa, luussa kuin nivelkapselissa. Nivelrikolle tyypillistä on rustopinnan vaurioituminen ja nivelruston osittainen häviäminen nivelpinnoilta. Nivelrikossa nivelruston väliaineen aineosien (proteoglykaanien ja sidekudoksen kollageeni) hajoaminen kiihtyy. Rustosolut eivät uusiudu eivätkä ne pysty muodostamaan uutta rustokudosta siten, että vaurioitunut rusto korjautuisi ennalleen.

Nivelmuutokset etenevät hitaasti vuosien kuluessa, eikä vaurioitunut rusto korjaudu ennalleen. Vähitellen nivelrusto häviää luun pinnalta ja rustonalainen luu muotoutuu uudelleen.

Nivelrikkoon liittyy usein eriasteista kipua. Kipu aiheutuu irtoavasta rustomateriaalista ja sen aiheuttamasta ärsytyksestä nivelpinnoilla ja nivelkalvoilla. Syntyy tulehdusreaktio, joka usein johtaa nivelen turvotukseen. Myöhemmin sairauden edetessä kipu voi muuttua jatkuvaksi ja vaivata etenkin öisin.

Nivelissä on usein aamu- ja liikkeellelähtö kipua. Alaraajan nivelrikossa sekä kävely tasaisella että liikkuminen rappusissa vaikeutuu. Nousu tuolista, autosta tai sängystä seisomaan hankaloituu. Kun nivelkipu häiritsee merkittävästi liikkumista, päivittäisiä toimia tai nivelessä esiintyy leposärkyä, on syytä hakeutua lääkärille.

Oma apu on tärkeä

Nivelrikon diagnoosi perustuu potilaan kuvaamiin oireisiin, lääkärin kliiniseen tutkimiseen ja röntgenlöydöksiin. Kallisiin magneetti- tai tietokonekerroskuvauksiin ei ole yleensä tarvetta. Laboratoriokokeilla ei ole juuri merkitystä nivelrikon kliinisessä diagnostiikassa eikä seurannassa. Nivelrikkoa ei voida parantaa, mutta sen kanssa voidaan oppia elämään.

Omahoitoisuuden merkitys korostuu nivelrikossa. Lääkkeettömät hoidot ovat nivelrikon hoidon perusta. Hoito vaatii usein muutoksia elämäntavoissa. Ylipainoisen potilaan laihdutus on erittäin tärkeää. Painonpudotus lievittää alaraajan nivelten kuormituskipua ja parantaa potilaan toimintakykyä ja voi näin ollen vähentää jäljellä olevan rustopinnan rappeutumista.

Tärkeitä ovat myös ohjatut venyttely- ojennus- ja nivelen liikkuvuutta parantavat sekä lihasvoimaa lisäävät voimistelu- ja harjoitusmenetelmät. Liikuntalajeista sopivampia ovat uinti, (kunto)pyöräily ja vesijuoksu, koska niistä ei tule suurta painovoiman kuormitusta alaraajoihin.

Henkinen hyvinvointi on tärkeä kivun hallinnassa. Pitkäaikaiset kivut masentavat monen mieltä. Ahdistuneisuus ja masentuneisuus usein helpottuvat kun kipuun saadaan lievitystä. Usein nivelrikosta ja sen aiheuttamista kivuista ja toimintakyvyn rajoitteista on helppo puhua saman kokeneiden ihmisten kanssa. Vertaistuki on juuri kokemusten ja selviytymiskeinojen jakamista samassa tilanteessa olevien ihmisten kanssa.

Nivelrikon lääkehoito on kipua lievittävää ja toimintakykyä ylläpitävää. Tulehduskipulääkkeillä vaikutetaan suoraan kipuun, koska ne lievittävät tulehdusreaktiota. Tulehduskipulääkkeiden vaikuttavuuden välillä on kuitenkin potilaskohtaisia eroja. Tulehduskipulääkkeitä käytettäessä tulee ottaa huomioon niiden haittavaikutukset, joista tärkeimmät ovat maha- suolistokanavan ärsytysoireet, sekä vaikutus sydän– ja verenkiertoelimiin. Yleensä tulehduskipulääkkeitä käytetään lyhyinä, n. 5-14 vrk kuureina. Pienten nivelten kohdalla voidaan käyttää paikallisesti ihon kautta imeytyviä tulehduskipugeelejä.

Tulehdus- ja turvotusvaiheessa niveleen annettu glukokortikoidi-injektio lievittää hyvin turvotusta ja nivelrikkokipua. Muita nivelen sisäisesti annettavia pistoksia ovat Artzal, Hyalgan (natriumhyaluronaatti) ja Synvisc one (hylaani g- f 20). Nämä aineet voitelevat niveltä ja rauhoittavat nivelen ärsytystä. Lisäksi monet potilaat ovat saaneet apua glukosamiini- ja kondroitiinikuureista.

Jos kipu ei ole hallittavissa eikä liikuntakykyä, elämänlaatua ja omatoimisuutta voida muilla keinoin ylläpitää, on keinonivelleikkaus aiheellinen. Suomessa tehtiin ensimmäinen keinonivelleikkaus Invalidisäätiön sairaalassa (nykyinen Orton) vuonna 1967. Vuonna 2016 tehtiin Suomessa jo yhteensä 21.907 lonkka- ja polviproteesin ensileikkausta.

Keinonivelleikkauksessa tuhoutuneet nivelpinnat korvataan metalleista, muoveista, ja keramiikasta valmistetuilla tekonivelillä. Tekonivelleikkaukset parantavat huomattavasti yksilön elämänlaatua poistamalla kipua ja parantamalla toimintakykyä. Tekonivelleikkaukset kuuluvat niihin lääketieteen hoitomuotoihin, joista potilaat kokevat saaneensa todellisen avun ja parannusta elämänlaatuun.

Liike on lääkettä! Ylipainon pudottaminen keventää nivelten kuormaa. Vahvista lihaksiasi ja anna nivelillesi harjoitusta ja lepoa. Englantilainen ilmaisee tämän yksinkertaisemmin: Use it or lose it!

Arne Vara

ortopedi, traumatologi, Nordic Medical Center, Funegirola.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...