Espanjaan luvassa kaikkien aikojen hellekesä

Pitkän ajan sääennusteet povaavat, että tänä kesänä Espanjan kesä on vielä viimevuotistakin kuumempi. Jo viime kesänä lyötiin siihenastiset lämpöennätykset.

Alkamassa olevasta kesästä on tulossa polttavan kuuma. Jopa vaarallisiin lämpölukemiin on syytä varautua. Accuweatherin pitkäaikaiset ennusteet näyttävät, että kesäkuusta alkaen Espanjaan on luvassa toistuvia, pitkäkestoisia helleaaltoja.

Lämpötilan ennakoidaan nousevan jopa yli 43 asteeseen. Tuollaiset lämpötilat ovat joillekin ihmisille jo hengenvaarallisia.

Helteiden lasketaan saapuvan Iberian niemimaalle kesäkuussa ja leviävän täältä itään ja pohjoiseen aina Puolaan ja Unkariin asti. Todennäköisesti oman osansa helleaalloista, joskin hieman lievempinä, saavat myös pohjoismaat.

Varaudu ja suojaudu

Erityisen hankalaksi elämä voi helleaaltojen aikana käydä niille, joilla ei ole asunnossaan ilmastointia. Kun lämpötilat pysyvät tukahduttavan kuumina myös yöllä, ei asunto eikä asukas ehdi jäähtyä ennen kuin seuraava päivä uusine auringonpaisteineen alkaa.

Runsas vedenjuonti, varjossa pysyttely ja kevyt vaatetus ovat peruskeinoja helteeltä suojautumisessa, ja niihin on tänä kesänä syytä kiinnittää erityistä huomiota. Mahdollisuuksien mukaan myös raskaita askareita kannattaa välttää.

Metsäpaloja luvassa

Kesä on Espanjassa myös metsäpalojen aikaa. Ensimmäisiä näistä ollaan päästy kokemaan jo Aurinkorannikollakin, kun Mijasin Valtocadossa riehui viime viikolla agressiivinen maastopalo. Tuosta palosta ja sen tuhoista voit lukea lisää tämän lehden sivulta 18.

Accuweather ennustaa, että Espanjassa on tällä kesäkaudella erittäin korkea riski useille metsäpaloille. Jos ja kun metsäpaloja syttyy, kaiken muun tekemänsä tuhon lisäksi ne myös heikentävät ilmanlaatua, mikä jälleen lisää helleaaltojen vaarallisuutta.

Vaikutus turisteihin

Tilastokeskuksen tilastojen mukaan Espanja oli vuonna 2018 jälleen Viron jälkeen toiseksi suosituin ulkomaankohde suomalaisten keskuudessa. Samansuuntaista on odotettavissa tällekin vuodelle. Mutta vaikuttaako mahdollinen helleaalto suomalaisten matkustamiseen?

– Toistaiseksi ei ole asiakkailta tullut ensimmäistäkään yhteydenottoa mahdollisten helteiden vuoksi. Ei kyselyitä, eikä peruutuksia, sanoo Aurinkomatkojen viestinnästä vastaava Annina Metsola.

Myös viime vuonna koettiin sekä Suomessa, että Välimerellä ennätyshelteitä, mutta silloinkin vaikutus oli minimaalinen.

– Aivan muutama tapaus, yhden käden sormin laskettavissa, oli sellaisia, että esimerkiksi vaihdettiin lomakohdetta hieman viileämpään kohteeseen. Hellekohteissa tietysti henkilökunta oli valppaana ja jakoi asiakkaille ohjeita ja muistutuksia, miten suojautua helteeltä, pysytellä varjossa, juoda riittävästi vettä, ja niin edelleen, Metsola kertoo.

Hän antaa myös hyvän käytännön vinkin hellepäivistä nauttimiseen.

– Silloin voi olla hyvä esimerkiksi vuokrata ilmastoitu auto, ja lähteä retkelle. Tai vierailla ilmastoiduissa kohteissa, kuten museoissa ynnä muissa vastaavissa.

Lue myös pääkirjoitus, jossa käsitellään turistien erilaista suhtautumista helteeseen:

https://fuengirola.fi/kahden-syyn-turismia/

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Paljonko käytät rahaa joululahjoihin?

View Results

Loading ... Loading ...