Iiro Rantala konsertoi lasten puolesta

Suomen Unicef tuo hyvän tahdon lähettiläänsä Iiro Rantalan Fuengirolaan, jossa hän soittaa kaksi konserttia. Luvassa on musiikillinen matka suomalaisen pään sisään.

Suomen Unicef tuo maaliskuun alussa hyvän tahdon lähettiläänsä, pianisti Iiro Rantalan Fuengirolaan, jossa hän soittaa Aurinkorannikon suomalaisille kaksi ilmaiskonserttia.

Konserttien ohjelmassa on viime vuoden lopulla valmistunut kokonaisuus nimeltä ”My Finnish Calendar”, johon kuuluu 12 kappaletta, yksi kullekin kuukaudelle.

– Se on musiikillinen matka suomalaisen pään sisään. Siinä on omia kokemuksiani ja havaintojani siitä, miten suomalainen käyttäytyy Suomessa eri vuodenaikoina, Iiro Rantala kuvailee.

Hänen mukaansa ihmiset ovat aika erilaisia kesäkuussa kuin vaikkapa marraskuussa.

– Kesällä ollaan iloisia, mutta toisaalta kunnon talvikin on iloinen hetki suomalaisille.

Konsertti sisältää pääasiassa musiikkia, mutta myös lyhyitä tarinoita.

– Kappaleet kuvastavat ihmisten mielentiloja. Suurin osa Costan suomalaisistakin on varmaan jossain vaiheessa elämäänsä kokenut Suomen vuodenaikojen kierron.

Tärkeää toimintaa

Iiro Rantala on kokenut lastensuojelujärjestön toiminnan itselleen läheiseksi.

– Järjestö auttaa naisia ja lapsia. Fakta on, että kun naisten asema on hyvä ja he pystyvät kouluttamaan itsensä ja lapsensa, koko maa kehittyy ihan eri tavalla.

Rantala lisää, että kautta historian miehet ovat löytäneet sekosyyn tuhota elämää.

– Miehet aloittavat sodat ja konfliktit sekä kaiken, mikä aiheuttaa tuhoa ja kuolemaa.

Säveltäjällä on pitkä historia Unicefin hyvän tahdon lähettiläänä. Jo 90-luvulla näyttelijä-laulaja Eija Ahvo pyysi jazzyhtye Trio Töykeitä mukaan toimintaan hyvän tahdon lähettiläiksi.

– Olimme nuoria ja lahjakkaita, ja siihen aikaan melkein kaikki lähettiläät olivat laulajia. Oli kätevä ratkaisu saada mukaan myös kokonainen bändi.

Kun Rantalan perustama Trio Töykeät hajosi vuonna 2006, Rantala jatkoi lähettiläänä omillaan. Siitä lähtien hän on soittanut kahdesta neljään hyväntekeväisyyskonserttia vuodessa.

– Edellinen konsertti oli joulukuun alussa Tapiolan kirkossa. Sinne saapui ennätysyleisö, noin 800 ihmistä. Saimme kerättyä 16.000 euroa Syyrian lapsille, iloitsee Rantala.

Hän myös pitää YK:n alaisuudessa toimivasta Unicefista sen luotettavan maineen takia.

– Voin olla varma, että soittamistani konserteista kerätyt varat menevät auttamiseen. Artistit eivät saa näistä mitään, vaan esiintymispalkkio on puhdas nolla euroa.

Fuengirolan konsertit järjestetään 6. ja 7. maaliskuuta Seurakuntakodissa.

Eurooppaa sukkuloiden

Iiro Rantala odottaa mielenkiinnolla Aurinkorannikon näkemistä.

– Olen kuullut tarunhohtoisesta Fuengirolasta monia juttuja, mutta itse en ole siellä vielä käynyt.

Aurinkopakolaisuus ei ole hänelle kuitenkaan ihan vierasta, sillä tammikuussa 2014 hän vei perheensä Mallorcalle puoleksi vuodeksi. Perhe asui Palmassa.

– Espanjalaisten kanssa oli kuitenkin vaikeaa olla tekemisissä työasioissa. Mallorcalla yritin ensitöikseni löytää basistin ja rumpalin, mutta harjoitusten pitäminen oli heille vierasta. Muutenkin kaikki tuntui toimivan hitaasti ja vaikeasti, muistelee Rantala.

Italia on kiehtonut häntä aina enemmän erityisesti kulttuurin ja taiteen osalta.

– Kävin siellä nuorempana joka vuosi kolme kertaa. Se on oopperan ja soitinrakennuksen maa, josta tulee monia laadukkaita soittimia. Italiassa on myös mielettömiä konserttipaikkoja ulkoilmapiazzoineen ja amfiteattereineen. Italian kulttuuriperimä on kiehtova.

Rantala vietti hiljattain hiihtolomansa lasketellen poikiensa Topin ja Brunon kanssa Dolomiiteilla.

Valtaosa pianistin keikoista on Keski-Euroopassa. Keikkamatkat hän pyrkii pitämään enintään viiden päivän mittaisina, jotta keikkojen laatu ja oma jaksaminen säilyy hyvänä.

– Mukavin osa työmatkaa on se, kun istun lavalla soittamassa. Sitä ennen olen saattanut herätä aamulla viideltä ja matkustaa kymmenen tuntia putkeen neljällä eri junalla, kahdella bussilla ja vielä autokyydillä. Työmatkoilla minun pitää sukkuloida ympäri Eurooppaa.

Noin puolet Rantalan töistä on Suomessa ja puolet ulkomailla. Fuengirolassa hän aikoo olla muutaman päivän. Hän tuo myyntiin myös uuden levynsä, joka julkaistaan virallisesti elokuussa.

Sonja Riihikangas.

KUKA?

  • Iiro Rantala (49)
  • Unicefin hyvän tahdon lähettiläs
  • Asuu Lallukan taiteilijakodissa Töölössä, asui aiemmin 21 vuotta Sipoossa
  • Perheeseen kuuluvat vaimo Lotta Kuusisto sekä 17- ja 23-vuotiaat pojat
  • Harrastaa pilatesta, laskettelua ja lenkkeilyä

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...