Paranoidi optimisti

Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaan kirja Paranoidi optimisti kertoo, miten haudan partaalle romahtanut uuden teknologian yhtiö oli jämähtänyt paikalleen kilpailijoiden ohittaessa Suomen ylpeyden markkinoilla.

Siilasmaan tultua Jorma Ollilan jälkeen vuonna 2012 Nokian puheenjohtajaksi, yhtiö irtautui vanhoista sopimuksista rajuin ottein. Henkilöstöä vähennettiin 12%, yhteensä 7 000 työpaikkaa.

Nokialla oli resursseja tukea alasajossa henkilöstöä ns. Bridge(silta)ohjelmalla: koulutus uuteen ammattiin, siirtyminen kolmannelle sektorille, yrityksen perustaminen tai uuden työpaikan haku merkitsi yli miljardin euron kustannuksia. Salon tehtaan lopettamisen yhteydessä irtisanotuista 60% tiesi, mitä he tekevät seuraavana päivänä kun tehtaan portit suljetaan.

Uusi globaali Nokia nousi uuteen iskuun 20-kertaisen liikevaihdon myötä. Fuusioneuvotteluissa paljastui, miten eurooppalainen työvoima LASKI Nokian arvoa. Suomi näyttäytyi amerikkalaisille mörkönä ammattiliittojen ja irtisanomisten kovan hinnan takia.

Siilasmaa vastaa yksin kirjan sisällöstä. Hänen edeltäjänsä Jorma Ollila saa tekstissä kaunaisen kohtelun epäolennaisista asioista. ”Eihän se ihan näin mennyt” on pari prosessissa mukana ollutta päätöksentekijää minulle kertonut.

Paranoidi optimismi on ajattelutapa, jossa valppaus ja aimo annos todellisuudentajuista pelkoa yhdistyvät optimistiseen asenteeseen ja skenaariotyöskentelyyn. Tämän opin voisivat myös suomalaiset työmarkkinat ottaa käyttöönsä.

Ari Valjakka

Tämä Tammen kustantama kirja on tulevaisuudestamme kiinnostuneille “Pukinkontti”-tavaraa. Sen raamittamiseksi suosittelen Otavan kustantamaa Sixten Korkmanin “Globalisaatio koetuksella”-kirjaa.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...