Hjalliksen Ciudadanos?

Hjallis Harkimo ilmoitti torstaina eroavansa Kokoomus-puolueesta ja eduskuntaryhmästä. Harkimo sanoi harkinneensa ratkaisua pitkään ja kertovansa tulevaisuuden suunnitelmistaan piakkoin.

On oletettavaa, että Harkimo ei ole jättämässä politiikkaa. Itsekin hän sanoi tiedotustilaisuudessaan, että on edelleen innoissaan politiikasta, mutta ei välttämättä siitä, miten sitä Suomessa tehdään. Hän arvostelee erityisesti puolueiden autoritaarista johtamistapaa ja pienten kabinettien päätöksentekokulttuuria.

Harkimon ajatukset eivät ole Euroopassa ainutlaatuisia. Merkittävin esimerkki jämähtäneen puoluejohtovetoisen politiikan kumoamisesta nähtiin vuosi sitten Ranskassa, kun presidentiksi valittiin uudistusmielinen Emmanuel Macron. Myös Espanjassa on havaittavissa samanlaista liikehdintää. Albert Riveran johtama Ciudadanos-puolue on ajamassa perinteisen keskusta-oikeistolaisen Partido Popularin ohi oikealta ja vasemmalta. Samoin Podemos uhkaa vakavasti Espanjan demareita PSOE:ta.

Harkimon irtiottoon on liitetty nimiä politiikan sisältä, mutta erityisesti sen ulkopuolelta. Helsingin Sanomien tietojen mukaan Harkimo olisi perustamassa uutta poliittista liikettä SDP:n entisen puoluesihteeri Mikael Jungnerin kanssa. Harkimoon on yhdistetty myös Risto E.J. Penttilä, Tuomas Enbuske ja Alex Nieminen. He kaikki kuuluvat markkinaliberalistiseen älymystöön. Macronin ja Riveran taustajoukot ovat samankaltaista väkeä.

Riittääkö Hjalliksen karisma siihen, että seuraavissa eduskuntavaaleissa Kokoomus, Keskusta ja Demarit ovat polvillaan uuden poliittisen liikkeen edessä. Niin on käynyt Ranskassa ja Espanjassa, nähtäväksi jää käykö myös Suomessa. Sitä paitsi, Suomen seuraavat eduskuntavaalit saattavat olla lähempänä kuin luulemmekaan.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...