Kävely, siesta ja seksi pidentävät espanjalaisten ikää

Espanjalaiset kuuluvat maailman pitkäikäisimpien joukkoon siitä huolimatta, että tupakointi on tavallista ja viiniä sekä olutta kuluu päivittäin. Silti hyvää tekeviä elintapoja näyttäisi olevan haitallisia enemmän, kertoo Rantapallo.

Elinajanodotteen suhteen Espanja ohittaa myös Suomen. Maailmanpankin laatiman tilaston mukaan espanjalaiset elävät keskimäärin lähes 83-vuotiaiksi. Espanjassa luku on 82,83, Suomessa se on 81,78.

Brittilehti The Times julkaisi verkkosivuillaan artikkelin, jossa puntaroitiin miksi Espanjassa eletään pidempään kuin Isossa-Britanniassa, vaikka espanjalaiset tupakoivat enemmän ja alkoholin käyttö on yleisesti osa arkea.

Espanjan ykköslehti El País puolestaan nosti omassa artikkelissaan pitkää elinikää mahdollisesti tukevia syitä.

El País huomattaa, että vaikka viini ja olut kuuluvat espanjalaisten ruokapöytään, alkoholin kulutus maassa on laskenut tasaisesti. Kun vuonna 1980 alkoholia kului vielä 17,5 litraa vuodessa henkilöä kohden, oli vastaava luku 8,6 litraa vuonna 2016.

Britanniaan verrattuna espanjalaiset tupakoivat yli kaksi kertaa enemmän. Suhteellisen vähän sauhutteleviin suomalaisiin nähden ero on vielä selvempi. Espanjassa tupakkaa palaa keskimäärin noin 1. 500 grammaa henkilöä kohden.

Mutta espanjalaisilla on myös terveellisiä elämäntapoja, jotka todennäköisesti edistävät pitkäikäisyyttä. El Paísin innoittamana Rantapallo listasi niistä muutamia.

  1. Säännöllinen kävely

76 prosenttia maan asukkaista kävelee vähintään neljästi viikossa vähintään 10 minuutin ajan. 37 prosenttia espanjalaisista kulkee töihin pyörällä tai jalkaisin.

  1. Välimerellinen ruokavalio

Espanjassa syödään paljon kalaa, kasviksia ja hedelmiä sekä käytetään oliiviöljyä.

  1. Siesta

Tutkimuksen mukaan vain 18 prosenttia maan asukkaista vetäytyy päiväunille lounaan jälkeen, mutta myös terveysvaikutuksen puhuvat nokkaunien puolesta.

  1. Pidempi työpäivä, enemmän taukoja

Espanjassa työpäivä katkaistaan tauolla useamman kerran päivässä siestaa unohtamatta.

  1. Tavallista vilkkaampi seksielämä

Espanjalaisnaiset harrastavat seksiä keskimäärin 2,1 kertaa viikossa, kun taas briteillä vastaava luku on 1,7. Väestöliiton tekemän tutkimuksen suomalaiset harrastavat seksiä keskimäärin 1,5 kertaa viikossa.

  1. Positiivinen sanasto

Espanjan kielessä käytetään keskivertoa enemmän positiivisia sanoja kuin muissa maailman puhutuimmissa kielissä. Positiivisiksi sanoiksi luetaan esimerkiksi “rakkaus” ja “nauru”.

  1. Tapaksia illalliseksi

Espanjassa tunnetaan sanonta, joka varoittaa liian tukevista illallisista terveyssyiden takia.

Lähde: Rantapallo

Lue koko artikkeli osoitteessa: http://www.rantapallo.fi/matkailijan-terveys/miksi-espanjalaiset-elavat-niin-pitkaan-paheista-huolimatta-alkoholi-kuuluu-arkeen-ja-sauhuttelu-kauhistuttaa-suomalaista/

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...