Lukuaika: Trendikäs keppariharrastus ihastuttaa myös Aurinkorannikolla

Trendikäs keppariharrastus ihastuttaa myös Aurinkorannikolla

Sofia-opisto tarjoaa nykyään lapsille myös ratsastustunteja – nimittäin keppihevosilla. Mikä parasta, oman ratsun voi tehdä itse. 

7-vuotias Irina on keskittynyt kierittämään lankaa kirjan ympärille. Työn alla on Uljas-nimisen keppihevosen harja.

– Tähän tulee vielä keltaista, punaista, turkoosia, liilaa ja moniväristä lankaa, Irina ilmoittaa.

Irina on saanut apua keppihevosen eli kepparin teossa ohjaajaltaan Henri Jaakonsaarelta, joka vetää keppihevostyöpajaa tiistaisin Fuengirolan kotikoulun tiloissa.

– Viereisen metalliliikkeen omistaja on ihmetellyt, että mihin näitä harjanvarsia oikein kuluu, naureskelee Jaakonsaari sahatessaan yhdestä harjanvarresta Uljaalle keppiä.

Irina on ratsastanut myös oikeaa hevosta, joten hän osaa vertailla kahta heppaharrastusta.

- Mainos -

– Keppihevosella on ihan erilaista ratsastaa, oikealla hevosella se on vähän vaikeaa, hän toteaa ja kertoo, että kepparilla saa hyvää harjoitusta, kun kotona ei ole omaa oikeaa hevosta. Irina ilmoittaa toivovansa joululahjaksi robottihevosta, jolla hän voisi harjoitella ratsastamista.

Myös sisarukset Veera, 11, ja Leevi, 7, askartelevat omien keppareidensa harjoja. Veera kertoo, että Suomessa kepparointi on hänelle ja hänen kavereilleen rakas harrastus.

– Suomessa meillä on aika iso keppariporukka ja meillä on esteitä kans. Se on sellainen juttu, josta me tykätään. Osa ratsastaa myös oikeilla hevosilla, Veera selvittää.

Ratsastustunti rannalla


Tiistain kerhossa syntyneet kepparit ratsastajineen pääsevät tositoimiin torstaisin, kun ratsastajan fysiikkavalmennukseen erikoistunut ammattivalmentaja Meri Satama vie lapset ja kepparit rannalle ratsastustunnille.

9-vuotias Sarah on tuonut ensimmäisen itse tekemänsä kepparin Santoksen liikkumaan. Santos ja Sarah laukkaavat kuin vanhat tekijät. Paljastuukin, että myös Sarah on ratsastanut oikeilla hevosilla.

– Mulla on ollut oma poni, Sarah kertoo.

Valmentaja antaa Sarahille ja Santokselle ohjeita hiekkaan piirretyn kentän laidalta, ja kaksikko käy läpi askeleet aina käynnistä raviin ja laukkaan. Välillä Santos saa odottaa kentän laidassa, kun Sarah opettelee eri askeleita nelin kontin – kuin hevonen konsanaan.

- Mainos -

– Käsityön ja kivan liikunnan lisäksi keppariharrastuksen kolmas tärkeä osa on hevosmaailman oikean termistön oppiminen. Se tukee vahvasti myös oikeilla hevosilla ratsastavien harrastusta, Satama selittää.

Aivan huomaamattaan Sarah alkaa hengästyä ja otsalle kohoaa hikipisaroita. Hörpätessään vesipullostaan tyttö iloitsee siitä, miten hauskaa hänellä on.

Suomesta maailmalle

Keppariharrastus on levinnyt Suomessa koko maanlaajuiseksi ilmiöksi, ja vuodesta 2012 on kilpailtu myös lajin Suomen mestaruuksista. Buumi on innokkaiden nuorten harrastajien aktiivisen työn tulosta.

– Harrastajat ovat todella intohimoisia lajin suhteen, ja he järjestävät leirejä, kilpailuja ja tapahtumia ympäri Suomea, kertoo Satama.

Osaltaan villitystä on vauhdittanut viime vuonna ensi-iltansa saanut dokumenttielokuva Hobbyhorse Revolution, jonka on ohjannut Oscar-ehdokkaanakin ollut Selma Vilhunen.

Suomesta harrastus on levinnyt ympäri maailmaa, ja esimerkiksi The Wall Street Journal ja The Times ovat innostuneet kirjoittamaan suomalaisista keppihevosratsastajista.

Sofia-opiston järjestämät kepparitunnit jatkuvat ainakin huhtikuun ajan joka torstai. Tunnille kokoonnutaan Centro Finlandiassa sijaitsevalla Fuengirolan kotikoululla kello 17.15.

Marena Ahonen

- Mainos -

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesälomakuukausi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...