Käsikirjoituskoneenkuljettaja Costalla

Legendaaristen Reinikainen ja Tankki täyteen -tv-komedioiden käsikirjoittaja Jussi Tuominen löysi kutsumuksensa aikana, jolloin viihdettä ei pukannut joka tuutista.

Omat työelämämuistelmansa kansien väliin viime vuonna saattanut Jussi Tuominen kertoo erityisesti kahden kommentin vaikuttaneen hänen uravalintoihinsa. Molemmat koskettelivat Tuomisen valtavirrasta poikkeavaa kirjallista ilmaisua, joskin eri näkökulmista.

Ensimmäisen muotoili Tuomisen lyseoaikainen sijaisopettaja aineita palauttaessaan.

-Tuominen, teillä on sairaat aivot.

Toisen, rakentavamman, antoi Tuomisen fanittama radiotoimittaja Aune Ala-Tuuhonen luettuaan nuoren miehen radiolle kirjoittamia sketsejä.

-Sinun kannattaisi kokeilla kirjoittamista televisiolle, tekstisi on niin visuaalista.

Kirjatoukka

Fuengirolassa varaslähtöä kevääseen parhaillaan tekevä Tuominen kertoo anekdoottiin päätyneen sijaisopettajan nähneen hänen aineensa silloin ensimmäistä kertaa.

-Aineita palauttaessa aina muutama luettiin, ja luokkakaverit tapasivat vaatia minun aineeni lukemista. Harrastin hupaisia aiheita enkä malttanut lopettaa huipulla, Tuominen selvittää.

Vakituinen opettaja oli kyllä patistanut nuorta miestä kirjoittamaan vakavammistakin aiheista.

-Kun sitten sain häneltä viivan ainekirjoituksesta, opin kirjoittamaan muutakin.

Kirjallisia vaikutteita Tuominen oli imenyt jo alle 5-vuotiaasta opittuaan kaikessa hiljaisuudessa lukemaan. Kirjastokortti piti tässä tapauksessa hankkia jo ennen kouluikää.

Moiseen tottumattomat kirjastovirkailijat eivät olleet myöntää pojalle korttia, ja äiti joutui vakuuttelemaan sen tarpeellisuutta. Äitiä tarvittiin uudestaan, kun kirjasto pyrki rajoittamaan viikoittaisten lainausten määrän kolmeen opukseen, vaikka varhaiskypsä kirjatoukka ahmi tekstiä helposti moninkertaisen määrän.

Kirjallinen suuntautuminen ohjasi Tuomisen teinivuosienkin valintoja. Siinä missä kaverit hankkivat ensimäisillä kesätyörahoillaan mopoja, Tuominen osti ensimmäisen kirjoituskoneensa.

Suomi-viihteen konkari

Syyllistymättä liioitteluun voi sanoa, että Tuomisen urapolku on erottamaton osa suomalaisen viihteen historiaa. Hän astui TV2:n palvelukseen vuonna 1971 kirjoitettuaan talolle sketsejä toista vuotta free-pohjalta.  Eläkkeelle työpaikkauskollinen kynäilijä jäi 37 vuotta myöhemmin.

Tuona aikana hän käsikirjoitti merkittävän määrän sketsejä, komedioita, visailuja ja muita ohjelmia, työskenteli käytännössä kaikkien alan vanhojen ja nousevien nimien kanssa ulkomaita myöten, nosti katsojaluvut miljoonakerhoon, lavensi ohjelmatarjontaa, suomensi näytelmiä ja vähän ohjasikin.  Ei niitä tässä pysty luettelemaan, kannattaa lukea miehen muistelmat.

Puhuttaessa vaikkapa sellaisista miljoonayleisöjä keränneistä komediasarjoista kuin Tankki täyteen ja Reinikainen, puhutaan Tuomisen hengentuotteista. Hänet on palkittu työstään muun muassa kolmella Telvis- ja yhtä monella Venla-palkinnolla, joista viimeinen myönnettiin elämäntyöstä.

Itse Tuominen kuitenkin korostaa, ettei ole tunnettu kuten näyttelijät. Se on käsikirjoittajan osa, että maine ei helpolla kiiri ammattipiirejä ulommas. Toisaalta viihdealan väen keskuudessa Tuominen sitten onkin sitä suurempi stara.

-Jussi on kuin kävelevä tietosanakirja koko tv- viihteen olemassaolon ajalta. Huikea! sanoo eräskin hänet pitkältä ajalta tunteva yhteistyökumppani.

Tuomisesta on muuten sanottu, ettei hän koskaan naura. Ei se pidä paikkaansa. Tuomisen hekotus vain on enimmäkseen sisäistä.

-Kirjoittaessa näen tapahtumat ja pidän hauskaa päässäni.

Oivalluksen voima

Tuominen on elänyt läpi tv-viihteen nousun, uhon ja tietyssä mielessä myös tuhon.  Kultaisia vuosia elettiin 70-luvun puolivälistä 80-luvun lopulle joka kanavalla.  Sen jälkeen kaikki alkoi muuttua. Kanavien määrä kasvoi ja ulkomaiset formaatit varastivat tahtipuikon. Käsikirjoittajaan se iski erityisen rankasti.

-Hyvin käsikirjoitettu viihde on sen jälkeen mennyt alas. Enää ei ole rahaa maksaa hyvästä työstä. Se näkyy sekä käsikirjoitusten tasossa että harjoitusten määrässä.

Hyvä komedia syntyy Tuomisen mukaan yllätyksistä, jotka vetävät maton katsojan alta.

-Oivallus naurattaa. Se on komedian varsinainen suola. Juoni voi noudattaa vanhaa kaavaa, mutta siihen voi kirjoittaa uusia kaaria ja panna palikoita uuteen järjestykseen.

Esimerkkinä hyvästä ulkomaisesta komediasta Tuominen mainitsee Rillit huurussa -sarjan.

-Repliikit ovat mieletöntä tykitystä ja ne ovat koko ajan hauskoja, ei ole yhtään haukotuttavaa kohtaa! En varmaan enää itse pystyisi semmoista tekstimäärää suoltamaan.

Ulkomaisia viihdetuulia edelleen tunnusteleva Tuominen kertoo odottaneensa stand up -komiikan rantautumista Suomeen 90-luvun puolivälistä alkaen.

-Nyt se on tullut ja tykkään kovasti kun hyvin tehty. Kaipaisin kuitenkin mukaan myös poliittisia aiheita, niitä ei kukaan käsittele.

Brittejä ja komediaa

Osan tunnetuimmista töistään Tuominen on tehnyt yhdessä maailman suomalaisimmaksi britiksi mainitun Neil Hardwickin kanssa. Parivaljakon kädenjälkeä ovat muun muassa Kielipuoli potilas -satiiri sekä dokumenttiparodia Löylyä! Suomalaisen saunan nousu ja uho. Hardwick oli niin ikään toinen Tankki täyteen ja Reinikainen -sarjojen käsikirjoittajista.

Yhteistyö ”Niilon” kanssa oli vähintään osasyy siihen, että Tuominen on innostunut brittikomediasta ja Lontoosta. Tämänvuotinen matka Thamesin rannoille oli järjestyksessä 43.

-Suomalaisten ja englantilaisten huumorintajussa on jotain samaa, maku ja näkemys ovat samanlaisia, ollaan tietyllä tavalla varautuneita molemmat.

Brittikomediasta löytyy yllättäen kytky Fuengirolaan. Tuomisen suomentamat Kilot irti ja Saippuasta sairas -komediat saivat maailmanensi-iltansa Fuengirolan ravintola Kukossa. Saippuasta sairas -esitykset pyörivät tälläkin hetkellä Fuengirolassa näyttelijä Päivi Mäkisen tulkintoina.

-Löysin Saippuasta sairas -käsikirjoituksen Edinburghin festivaaleilta ja sain luvan suomentaa sen ja miettiä, kuka voisi esittää. Tarjosin tekstiä Päiville, joka jäi koukkuun ja pyysi minua vielä ohjaamaan teoksen. Päivin suoritus oli ihan huippu, hän sai roolin nahkoihinsa heti, Tuominen kehuu.

Tiina Piha

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...