Onnellisuus tutkimusten valossa

Emeritusprofessori Markku Ojanen on kirjoittanut tuoreen kirjan Onnellisuuksien oivaltaja. Mitä tiede kertoo onnesta?

Tutkimusten mukaan onnella ei ole yhteyttä älykkyyteen, ikään tai koulumenestykseen. Sen sijaan onnella on yhteyttä hyviin suhteisiin ystävien kanssa, terveyteen, pitkään pinnaan, parisuhteeseen, koulutukseen, tuloihin tiettyyn rajaan saakka ja itsearvostukseen.

Yllätys on se, että 50 vuoden aikana tyytyväisyydessä ei ole tapahtunut paljonkaan parannusta, vaikka kansantuote on kolminkertaistunut. Kun huomio keskittyy mukavuuksiin ja ylellisyyteen, ne ovat omiaan vähentämään aitoja onnellisuuden lähteitä, jotka liittyvät keskinäiseen auttamiseen ja huolenpitoon.

Toki onnea on monenlaista, se voi olla hetkellinen tunne tai yleinen arvio elämästä. Esimerkiksi lottovoitto tekee aluksi onnelliseksi, mutta sillä ei pitkällä aikavälillä ole suurta merkitystä. Samoin on monen uuden hankkeen osalta.

Onnellisuus on elämän mielekkyyden kokemista. Jotkin asiat tuntuvat mielenkiintoisilta ja hyödyllisiltä sekä omasta että muiden mielestä. Onnellinen ihminen elää vahvasti tässä ja nyt, eikä haikaile mennyttä tai tulevaa. Toki toivoa tarvitaan hankalissa elämäntilanteissa. Se on realistista uskoa parempaan tulevaisuuteen.

Positiivinen elämänasenne auttaa selviytymään, sillä menetykset ovat tunnevaikutukseltaan vahvempia kuin voitot ja onnistumiset. Hyvä uutinen on se, että ihmiset kokevat 2,5 kertaa enemmän positiivisia kuin negatiivisia tunteita.

Vahvuuksia kartoittavissa tutkimuksissa uteliaisuus, kiitollisuus, toiveikkuus, huumori ja innostus ovat yhteydessä onnellisuuteen. Säälläkin on merkitystä. Täällä auringossa ja lämmössä ollaan tutkitustikin onnellisempia. Samoin liikunnalla ja vapaaehtoistyöllä on positiivinen korrelaatio mielialan kanssa. Myös luonto rauhoittaa, samoin tietyt tuoksut ja maut.

Kiitollisuuden ja rakkauden ilmaiseminen on vahvassa yhteydessä elämäntyytyväisyyteen. Näin voi myös vaikuttaa muiden ihmisten onnellisuuteen. Jo hymy ja kosketus saavat toisen hyvälle tuulelle.

Pidän perjantaina 19.10 Sofia-opiston Etuviisaissa klo 16.30-18 luennon samasta aiheesta. Tervetuloa!

Marjatta Jabe

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Syötkö mämmiä?

View Results

Loading ... Loading ...