Hiilijalanjälki

Runsaat viisimiljoonaa suomalaista tuntuu nyt olevan ratkaisevassa asemassa maapallon pelastamisoperaatiossa. Ilmastonmuutos huonompaan suuntaan on eittämätön tosiasia, eikä siihen auta vaikka mitä me suomalaiset tekisimme. Siihen vaadittaisiin ainakin muutama miljardi aasialaista mukaan, sekä saastuttajamaiden hallituksien päätökset.

Vaikeaksi menee kun Trumppikin pyyhkii ahterinsa juuri julkaistuun ilmastonmuutosraporttiin ja Saksassa pieniä kaupunkeja jyrätään kasaan hiilikaivosten tieltä. Hiilen käyttäminen energian lähteenä on se iso asia.

Veljeskansamme virolaiset saastuttavat myös valtavia määriä liuskekivikaasun muodossa. Kiinassa tehdään hiilestä energiaa yli puolet huonommalla hyötysuhteella kuin Euroopassa, siinä yksi ongelma myös.

Uskon kiinalaisten kuitenkin ottavan hyvin tosissaan tämän ilmaongelman ja siellä voidaan saada isokin apu saasteiden vähentämiseen, heillä on mistä vähentää. Intia, Thaimaa ja Pakistan ovatkin jo sitten kaikkein vaikeimpia tapauksia.

Saasteongelma pitää tuoda konkreettisesti ihmisten tajuttaviksi. Suurin osa telluksen asukkaista ei tiedä asiasta höläyksen pöläytystä ja vaikka tietäisivätkin heillä on tietysti suurin ongelma mistä saada jokapäiväinen leipä, tai puuro.

On asioita joille emme voi mitään esimerkiksi etelämantereen jään alla toimivat tulivuoret ja Atlantin pohjalta puhkuvat kaasut, sekä auringon toiminta. Niille ei härmäläiset ainakaan voi mitään.

Kaiken kaikkiaan voimme olla esimerkkimaa miten tulisi toimia ilmaston parantamiseksi, vaikka osuutemme maailman päästöistä on vain alle promillen. Sen verran kuitenkin olen itsekäs että lennämme Malagaan Tampereelta, kun se on sieltä nyt hyvin edullista näin Fugefestien aikaan.

Vesa Uusi-Kilponen

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

View Results

Loading ... Loading ...