Heikki Salmela: Vain raha voi pelastaa maapallon

– Olen aina ollut mielettömän kiinnostunut teknologiasta, aloittaa Heikki Salmela. Tarkoitus on selvittää, miten Hesburger-ketjun perustaja on päätynyt mukaan edistykselliseen vedenpuhdistusteknologiaan. Ja selviäähän se.

Vanha sutkautus toteaa, että pakko on paras motivaattori. Ja mikäpä liikemiestä paremmin pakottaisi, kuin rahan menettämisen uhka. Tämän tietää myös Heikki Salmela, joka onnistui kääntämään sievoisen uhkasakon toivottavasti miljoonabisnekseksi.

Heikki Salmelan perustama Hesburger on tällä hetkellä Suomen suurin pikaruokaketju sekä ravintoloiden määrällä, että liikevaihdolla mitattuna. Menestyksen salaisuuksia on varmasti monia, mutta kuluttajan suuntaan yksi Hesburgerin myyntivalteista on aina ollut omat majoneesit.

– Hesburgerin toiminnalle meidän Kaarinassa sijaitseva majoneesitehtaamme on maailman tärkein asia, muotoilee Salmela.

Ja sinne, majoneesitehtaalle Kaarinaan, johtavat jäljet myös vedenpuhdistusasiassa.

Uhkasakko sai toimimaan

Tapahtuvat nytkähtivät liikkeelle vuosituhannen alussa, kun sittemmin ympäristöministerinäkin vaikuttanut Ville Niinistö, toimi Kaarinan ympäristönsuojelulautakunnan puheenjohtajana.

– Kaarinan kaupunki oli hätää kärsimässä meidän jätevesiemme kanssa, koska laitteiston pesuvedet tietysti rasittivat vedenpuhdistamoa. Meille oli jo kymmenen vuotta sanottu, että teidän pitää alkaa puhdistaa jätevesiänne, Salmela muistelee. Puheille hän kuitenkin viittasi kintaalla.

– Sanoin kaupunginjohtajalle, että me tehdään kuule majoneesia, putsatkaa te vetenne.

Ääni kellossa muuttui, kun oikea motivaattori löytyi.

– Saimme kaupungilta 15.000 euron uhkasakon, joka meidän pitäisi maksaa, ellemme ala puhdistaa vesiämme. Sanoin kaupunginjohtajalle, että unohda koko juttu, me emme tätä maksa. Kaupunginjohtaja totesi siihen, että hän ei voi asialle mitään. Kyseessä on uhkasakko, jollette maksa, niin se menee suoraan ulosottoon.

– Niinpä myönnyin, että okei, me maksamme. Se ei kuitenkaan riittänyt. Vaikka olisimme maksaneet, niin parin kuukauden päästä olisi tullut 150.000 euron uhkasakko, ellei vesiä aleta puhdistaa. Siinä vaiheessa tuli tiukka paikka, ja totesin että nyt tämä on pakko ratkaista, Salmela kertaa

Itse piti tehdä

Veden puhdistaminen osoittautui kuitenkin yllättävän vaikeaksi.

– Olin tuolloin jo tutustunut Clewerin teknologiaan, joka oli silloin patenttiasteella. En kuitenkaan uskaltanut hankkia sitä, koska se oli vielä alkutekijöissään. Lopulta pyysimme tarjoukset kolmelta parhaalta suomalaiselta toimijalta. Näistä valitsimme yhden, jonka kuvittelimme olevan paras. Hinta oli muistaakseni 500.000 euroa. Veimme tilauspaperit ympäristölautakunnalle, ja sieltä todettiin, että asia on kunnossa, nyt saatte aikaa hoitaa.

Vaan eipä se asia vielä ihan kunnossa ollutkaan.

– Meni kolme vuotta, ja se laite ei toiminut päivääkään. Lopulta huoltomiehemme tulivat sanomaa, että ’jollei tuo härveli lähde, niin me lähdetään’. Ja niinhän siinä kävi, että kauppa purettiin ja toimimattomat vehkeet vietiin pois, Salmela kertoo

Vedenpuhdistusongelma oli kuitenkin edelleen olemassa, ja se piti ratkaista.

– Tällä välin olin mennyt jo pienellä osuudella Clewerin toimintaan mukaan, nyt sitten tuotiin heidän laitteet paikalle. Sekään ei ollut yksinkertaista. Muutama kuukausi siinä meni, ennen kuin laitteet saatiin täyteen iskuun.

Tästä on nyt reilut 10 vuotta aikaa, ja tänä päivänä Clewerin vedenpuhdistamoista on tulossa toivottavasti iso bisnes.

– Olemme panostaneet tuotekehittelyyn kymmeniä miljoonia ja nyt meillä on valmiit tuotteet biologiseen vedenpuhdistukseen. Niitä käytetään tällä hetkellä teollisuuden vesissä, yhdyskuntavesissä, kalankasvatuksessa, autonpesuvesissä ja niin edelleen, Salmela luettelee.

Vain raha ratkaisee

Yli 50 vuotta yrittäjänä on opettanut Salmelalle, että raha on paras motivaattori myös ympäristöasioissa.

– Ympäristön suojelusta on nyt puhuttu ainakin 30-40 vuotta, mutta mitään ei ole tapahtunut. Pahemmaksi vain menee. Meidän on siirryttävä täysin ympäristöveroihin. Vähintään EU-tasolla, muulle maailmalle malliksi . Poistetaan työn ja yrittämisen verotus, koska sen pitää olla mielekästä, hän visioi.

– Sen sijaan laitetaan vero kaikkeen mikä saastuttaa. Silloin on varaa maksaa, jokainen voi ryhtyä veronkiertäjäksi, ja luonto säästyy. Mitään muuta toivoa tällä maailmalla ei ole. Raha on ainoa, mikä ratkaisee. Voi olla, että minä en koskaan näe sen toteutuvan, mutta se tulee toteutumaan, vakuuttaa Heikki Salmela.

Eläke saa odottaa

Heikki Salmela täyttää vuoden lopussa 72 vuotta. Takana on 52 vuotta yrittäjänä. Pitkän aikaa sekä Salmela, että hänen vaimonsa pitivät vain kaksi vapaapäivää vuodessa. Siitä huolimatta eläköityminen ei ole vieläkään mielessä.

– Olen jättänyt tässä suhteessa vallan meidän pojillemme. Olen sanonut heille, että sitten kun huomaatte että kuuppa himmenee, niin sanokaa, Salmela nauraa.

– Voihan se olla, että huomenna menee jotain naks, ja se loppuu siihen, mutta jos tätä menoa jatkuu, niin luulen että vielä kymmenen vuotta hyvinkin teen töitä, suunnittelee Heikki Salmela, joka nykyään malttaa sentään pitää hieman pidempiä lomia.

Janne Leipijärvi

Kuka?

  • Heikki Salmela
  • 71-vuotias
  • Perusti ensimmäisen grillinsä Naantaliin vuonna 1966
  • Perusti ensimmäisen Hesburgerin Turkuun vuonna 1980
  • 52 vuotta yrittäjänä
  • Asunto Espanjassa jo yli 25 vuotta

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Kumpi sykähdyttää enemmän, Maamme laulu vai Finlandia-hymni?

View Results

Loading ... Loading ...