Painavaa asiaa.

”Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa”.

Aikuisten oikeesti, yksi niitä hämmästyttäviä asioita on rahan painaminen lisää, kun käteinen on loppu.

Lasten suusta tämä kyseenalainen konsti on kuultu monta kerta. Siinä sitten on pitänyt selittää ettei rahaa saa tehdä noin.

Jenkeissä on painettu lisää rahaa markkinoille 13.000 miljardia kymmenen vuoden aikana. USA n valtion velka on 21.000 miljardia, eli heidän BKT:n verran. Tuo peli ei varmasti vetele enää pitkään, ja ovelle kolkuttaa aivan joku muu kuin joulupukki. Tällä velkamäärällä USA ei edes pääsisi EU jäseneksi.

Euroopassa Danske pankki on pahassa liemessä. Mainetta painaa rahanpesujutut ja 42.000 miljardin johdannaismarkkinoille syötetty raha. Heidän osakkeen arvo on tippunut kymmenen vuoden aikana 117 eurosta 8 euroon. Jos ja kun kylmät käy niin kusessa ollaan kaikissa Euroopan pankeissa.

Iso ongelma Euroopassa on myös tuo pokerinpelaajavaltio Italian pullistelu velkataakassaan ( 140 %) ja sen päälle uhittelut EU:lle. Italian talous on Euroopan neljänneksi suurin.

Oman suolansa tähän taloussoppaan ripauttavat britit jotka lähtevät EUsta kuin pikkupoika kotoaan itsenäisyyden siivittämänä. Mahtaakohan routa ajaa porsaan kotiin jo ennen kuin portti on edes kunnolla kiinni?

Suomen valtion velka on vielä aisoissa EU:n kriteerien mukaan (60% BKTeesta). Huolestuttavaa on ollut velan tuplaantuminen kymmenessä vuodessa. 20.000 per nenu.

Kreikka-vakuudet seitsemän miljardia ovat kuitenkin kokonaisuuteen vähän kuin silakat joulukaloiksi.

Ei nyt kannata kuitenkaan antaa näiden asioiden haitata joulun tuloa ja katsellaan Suomitelkkarista Salattuja Elämiä.

Vesa Uusi-Kilponen

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...