Mariska: Työ on viihdykkeeni

Musiikillisesti rönsyilevä Mariska kirjoittaa ja säveltää ”virka-ajan” puitteissa.

Repe Helismaa, Junnu Vainio, Gösta Sundqvist… Sanavirtuooseja, joita yhdistää tapa latoa kirjaimia peräkkäin siten, että niistä muodostuu ajattomia klassikoita, joiden nerokkuutta voi ihailla sukupolvesta toiseen. Miehiä yhdistää myös suomalaisten kansallisromanttinen ihannointi alkoholisoitunutta taiteilijaa kohtaan, vaikka hän olisi lopulta päässyt kuiville.

Tämän vuosisadan trendi on ollut päinvastainen. Nuoret, kauniit, terveellisesti elävät naiset käytännössä dominoivat suomalaista musiikkimaailmaa: Alma, Sanni, Eveliina, Ellinoora, Chisu, Jenni Vartiainen sekä monet muut. Eikä vain laulajina, vaan varsinkin musiikintekijöinä.

Heistä yksi, Mariska, on tällä hetkellä Aurinkorannikolla. Hän saapui tiistaina muutamaksi viikoksi kirjoittamaan hittejä Jaakko Salovaaran kanssa. Salovaara (JS16) taas muistetaan vuosituhannen vaihteesta Bomfunk MC’s ja Daruden tuottajana.

– Sanoittaminen on päätoimeni, mutta teen myös toplineja, Mariska kertoo.

Yksinkertaistettuna topline tarkoittaa sitä, että Mariska tekee artistille niin sanoituksen kuin sävellyksen. Salovaaran kanssa työnjako toimii pääsääntöisesti niin, että Jaakko tekee biisin rungon ja Mariska keskittyy kertosäkeen melodiaan ja sanoitukseen, jos kappale menee räppärille. Muuten Mariska tekee laulumelodiat ja Salovaara säveltää muut osat.

– Eilen teimme helkutin hyvän biisin, mutta emme vielä tiedä kenelle tarjoamme sitä.

Kaksi ja puolivuotiaan lapsen äitinä Mariska pyrkii työskentelemään niin tehokkaasti, että hänelle jää aikaa perheelle.

– Olemme Jaakon kanssa molemmat nopeita.

Palkittu taitelija

Tavallisesti sävellys ja sanoitus syntyvät samanaikaisesti, mutta freelancerina Mariska ottaa vastaan toiselta artistilta vaikka valmiin melodian, johon hän taiteilee sanat.

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen)

– Yleensä musiikki syntyy helposti. Minulla on ideoita, mutta otan mielelläni kopin myös toisten ideoista, Mariska kertoo.

Taiteilija rönsyilee niin lauluntekijänä kuin artistina.

– Sanoittajana saan tehdä kappaleita kahdella kielellä, Mariska sanoo viitaten katuslangiin ja tangokieleen.

– Suomalaisen musiikin kenttä on niin kapea, ettei täällä voi keskittyä vain yhteen kulmaukseen, Mariska jatkaa.

Eikä kannatakaan, jos uskoo muusikkoja edustavan tekijäinoikeustoimiston Teoston mielipiteeseen. Mariska pokkasi viime kuun alussa yhdessä Suomen tunnetuimman modernin ajan sanoittaja-säveltäjän, Risto Asikaisen kanssa Teosto 90 -tunnustuspalkinnon.

– Mariska on sanoittaja, säveltäjä ja artisti, jonka tekemien kappaleiden tyylilajeja ovat tähän mennessä olleet ainakin pop, rock, iskelmä, hip-hop ja punk, sanotaan palkinnon perusteluissa.

Yön keulahahmo Olli Lindholm aloitti Mariskan tapaan punkkarina ja päättyi 80-luvun Suomi-rockin kautta iskelmätähdeksi, mutta Mariskan musiikkikartta on vielä laajempi ja mielenkiintoisempi.

Suurelle yleisölle Mariska tuli tunnetuksi katu-uskottavana rap-artistina, jonka hieno hitti A.N.T.E.E:X.I. pysyy perinteisessä rap-teemassa, vaikka kääntää dialogin toisinpäin. Rap sai jäädä neljän vuoden jälkeen ja vuonna 2008 hän vieraili Leevi and the Leavingsin tribuuttialbumilla laulamassa kappaleen Poika nimeltä Päivi.

Vaikea olla stara

Mariska vaihtoi tyylisuuntaa ennen kuin rap löi lopullisesti läpi Cheekin osallistuttua Vain elämää -ohjelmaan 2012. Vuonna 2010 rapin korvasi räyhäiskelmäyhtye Mariska & Pahat Sudet, joka lopetettiin samana vuonna, kun mummot alkoivat digata lahtelaisrapparia 2013.

– Toisilla on luontaisempi kyky ottaa vastaan mannaa, Mariska vastaa omantakeiseen tyyliinsä kysymykseen, eikö hän osaa olla palvottu artisti?

Mariska myöntää, että biisien kirjoittaminen toisille artisteille on helpompaa kuin itselle, koska se on enemmän tiimityöskentelyä ja siinä saa heti palautteen siitä, lähteekö kappale sointumaan oikeaan suuntaan.

– Vaikka tuottajani Riku Mattila toimii itselleni portinvartijana, niin se on erilaista, Mariska sanoo.

Mutta annetaan lopuksi vielä kerran puheenvuoro Teoston palkintoraadille.

– Tämän huippulyyrikon tekemiä lauluja ovat laulaneet hänen itsensä lisäksi muun muassa Freeman, Anna Puu, Teflon Brothers, Jari Sillanpää, PMMP, Pate Mustajärvi, Pete Parkkonen, Danny, Kasmir, Paula Koivuniemi, Antti Tuisku, Mira Luoti, Samuli Edelmann ja Jenni Vartiainen, jatkuvat palkinnon perustelut, joista puuttuu metalliyhtye Stam1na, joka levytti Mariskan biisin Nocebo.

– Minulla ei ole ollut esimerkiksi televisiota moneen vuoteen. Olen tehnyt kotiympäristöstä niin tylsän, että työhön on helppo ryhtyä, Mariska kertoo.

Sen voi helposti uskoa, kun kuuntelee, miten Mariskan esikoiskirja Määt ja Muut syntyi.

– Kun lapsi kävi päiväunilla, aloin kirjoittaa runoja. Työnteko on minun viihdykettä.

Mika Heikkilä

Kuka?

 • Mariska
 • (Anna Mari Rahikainen)
 • 39-vuotias
 • Laulaja-lauluntekijä-runoilija
 • Ylioppilas
 • Opiskellut pianon soittoa Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla
 • Opiskellut yliopistossa muinaiskreikkaa ja latinaa
 • Runokokoelma: Määt ja Muut, Tammi 2018
 • Kahdeksan levyä, joista neljä soololevyä
 • Teosto 90 -palkinto, 2018
 • Tangomarkkinoiden tango- ja sävellyskilpailun voitto kappaleella Sua Kaipaan 2010
 • Voicen kesähittikilpailun voitto Kymppilinjan kanssa kappaleella Minä, 2010
 • Kalevalaisten naisten liiton myöntämä taitavan sanankäyttäjän Larin Paraske -palkinto, 2005
 • Osallistui Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan 2013

 

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...